Municipalitatea vrea să închidă gunoiștea de la Ciocana cu ajutorul unei firme din Turcia

Fotografie de la semnarea contractului dintre reprezetanții Regiei Autosalubritate și firmei din Turcia, 2 august, la Chișinău.

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate a semnat, pe 2 august, un contract cu o companie turcă care va supraveghea închiderea depozitului temporar de deșeuri din sectorul Ciocana și construirea unei stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor.

Firma turcă – LIV MUH MUS INS LTD – a fost selectată în urma unei licitații desfășurate pe platforma electronică de achiziții a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Fondată în 2004, pe site-ul companiei se spune că oferă servicii administrațiilor locale în domeniul rețelelor de apă, al rețelelor de apă uzată (inclusiv apă pluvială), al stațiilor de tratare a apelor uzate, al proiectării depozitelor de deșeuri sanitare, al planificării și gestionării proiectelor etc.

Potrivit Regiei Autosalubritate, firma va avea rolul de a supraveghea etapele lucrărilor „de recultivare și închidere” a gunoiștii din sectorul Ciocana al capitalei. Aceeași firmă va supraveghea și construcția, la Chișinău, unei stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor municipale, unde vor fi aduse și sortate deșeurile colectat de Autosalubritate, apoi transportate la depozit.

Lucrările propriu-zise vor fi făcute de o altă firmă, care urmează a fi selectată.

Acțiunile fac parte dintr-un proiect mai amplu - „Deșeuri solide Chișinău”- prin care municipalitatea vrea să modernizeze managementul deșeurilor din capitală.

Potrivit unui răspuns al Regiei Autosalubritate pentru Europa Liberă, proiectul este implementat începând cu anul 2020 și urma să fie încheiat în 2023.

Deocamdată, în cadrul proiectului, au fost achiziționate mii de containere și peste 80 de autospeciale pentru evacuarea gunoiului.

Bugetul total al proiectului este de aproape 23 milioane de euro, unde contribuția municipalității este 2,8 milioane euro, restul banilor sunt împrumutul de la BERD și granturi de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) și țările membre al Uniunii Europene.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te