Mureșan, despre referendum: Un rezultat pozitiv „va obliga” UE să accelereze aderarea R. Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a fost reales joi, 3 octombrie, pentru un nou mandat în funcția de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan susține că o eventuală prezență masivă și un vot pozitiv la referendumul din 20 octombrie va fi „o obligație în plus” pentru Uniunea Europeană să parcurgă „mai rapid” următoarele etape în calea aderării la blocul comunitar.

Siegfried Mureșan se află vineri, 4 octombrie, într-o primă vizită la Chișinău după ce a fost reales în funcția de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

La Chișinău, Siegfried Mureșan a avut o întrevedere cu ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, după care a susținut o conferință de presă împreună cu vicepreședinta Parlamentului R. Moldova, Doina Gherman.

Fiind întrebat de jurnaliști ce avantaje va aduce răspunsul „DA” la referendumului privind integrarea europeană și modificarea ulterioară a Constituției, europarlamentarul a spus că în ultimii ani, R. Moldova „a parcurs accelerat” primele etape ale procesului de integrare europeană.

Europarlamentarul a spus că un eventual rezultat pozitiv la referendumul din 20 octombrie va reprezenta „o obligație în plus pentru UE” ca să parcurgă „mai rapid” și următoarele etape din procesul de aderare.

Siegfried Mureșan a mai menționat că UE monitorizează și încercări de influențare a procesului electoral. În acest sens, Parlamentul European va trimite o misiune de observare a alegerilor.

Totodată, săptămâna următoare, europarlamentarii urmează să adopte o rezoluție de susținere a integrării europene a R. Moldova.

„În plenul Parlamentului European vom dezbate parcursul european al R. Moldova și vom adopta o rezoluție de susținere a integrării europene, o rezoluție în care vom vedea că Parlamentul European își dorește să joace un rol puternic și activ inclusiv în negocierile de aderare la UE”, a spus oficialul.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a fost reales joi, 3 octombrie, pentru un nou mandat în funcția de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova.

El a anunțat că obiectivul său principal în această funcție este „să ajute Republica Moldova să fie pregătită de aderarea la Uniunea Europeană și să combată amenințările de securitate din partea Federației Ruse”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te