Musulmanii încheie pelerinajul anual Hajj și încep sărbătoarea Eid al-Adha

Credincioși musulmani înconjurând Kaaba, cel mai sfânt altar al Islamului, la Marea Moschee din orașul saudit Mecca, la 11 iunie 2024, când începea pelerinajul anual, hajj. 

Musulmani înconjurând Kaaba la 13 iunie. Hajj este unul din cei Cinci Piloni ai Islamului. Ritualurile sale se inspiră din peripețiile Profetului Ibrahim și fiului său, Profetul Ismail, mamei lui Ismail Hajar și ale profetului Mahomed. 
 

Palestinienii participă la rugăciunile de dimineață din 16 iunie, în prima zi a sărbătorii Eid al-Adha, în curtea Moscheii Omari, din Gaza City, distrusă în mare parte de bombardamentele israeliene începute după atacul terorist Hamas de la 7 octombrie. 

Musulmani bosniaci adunați la 16 iunie la Moscheea Gazi-Husref Bey, din Sarajevo, în prima zi a sărbătorii Sacrificiului. Ea amintește cum Profetul Ibrahim a fost gata să accepte să-și sacrifice fiul, pe Ismail, de dragul lui Allah, care i-a oprit însă mâna, în ultimul moment. 

În ultimele zile ale pelerinajului anual hajj, musulmanii din lumea întreagă marchează sărbătoarea Eid al-Adha. Atunci, cei mai avuți cinstesc memoria Profetului Ibrahim, sacrificând animale și dând carnea săracilor. Bărbatul din imagine pozează cu cămile ce urmează să fie sacrificate la Karachi, Pakistan, pe 12 iunie. 

 

Pelerini rugându-se în Turnul cu Ceas de la Mecca, deasupra Marii Moschei, la începutul festivalului Hajj. 

Toți musulmanii sunt datori să facă pelerinajul la Mecca măcar odată în viață, dacă au parte de sănătate și mijloace financiare necesare. Mulți musulmani avuți fac drumul chiar de mai multe ori. În 2024, au participat peste 1,83 milioane de musulmani, din 22 de țări, precum și 220.000 de saudiți.