Muzicienii de la Chişinău au adus muzica de Oscar la Cetatea Tighina

Un concert cu muzică de Oscar, la Cetatea Tighina

Un concert cu muzică din filmele de Oscar a avut loc sâmbătă seara la Cetatea Tighina (Bender) din regiunea transnistreană. Concertul, primul de acest fel de la începutul pandemiei, a avut loc cu casa închisă – biletele au fost epuizate cu mult timp înainte de eveniment.

Muzică de Oscar la Cetatea Tighina

Câteva sute de spectatori au asistat la spectacolul încheiat cu focuri de artificii.

Your browser doesn’t support HTML5

Muzicienii de la Chişinău au adus muzica de Oscar la Cetatea Tighina

Locurile pentru spectatori au fost improvizate și din baloți de fân sau fotolii cu bile, ceea ce a completat atmosfera degajată de la eveniment.

Este al treilea concert în Cetatea Tighina al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei, cunoscută și sub denumirea de Chişinău Youth Orchestra, condusă de Adriano Marian.

Adriano Marian, conducătorul și dirijorul Chisinau Youth Orchestra

Un comunicat al PNUD Moldova spune că „muzicienii au interpretat muzica a 20 de filme premiate cu Oscar într-o cetate în care, datorită sprijinului Uniunii Europene, lucrările de restaurare vor începe în curând”.

„Cetatea Bender este un loc cu un imens potențial turistic cultural. Acest eveniment este mai mult decât un spectacol - este un adevărat pod cultural. Sunt convinsă că oamenii vor să vadă mai multe asemenea inițiative. Noi, la rândul nostru, vom fi bucuroși să le susținem. Datorită contribuției generoase a UE pentru conservarea și restaurarea cetății, vom valorifica și mai mult potențialul acesteia de a aduna oamenii împreună”, a menționat Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Muzică de Oscar la Cetatea Tghina

„În 2017 am avut ideea de a organiza un concert aici, idee care a fost considerată de unii oameni puțin prea îndrăzneață. Tocmai de aceea suntem recunoscători administrației cetății și partenerilor noștri, Agenției pentru dezvoltare regional din Tiraspol, pentru sprijinul acordat. Ei au crezut în ideea noastră și ne-au sprijinit. Sunt foarte mulțumit că organizarea evenimentelor culturale la Cetatea Bender au devenit o tradiție, nu o excepție”, a menționat Andriano Marian, fondatorul și dirijorul orchestrei.

Adriano Marian, conducătorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei, sau Chişinău Youth Orchestra

Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii” implementat de PNUD contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, societății civile și mass-media în proiecte comune, amintește comunicatul PNUD Moldova.

Chişinău Youth Orchestra împlinește zece ani, perioadă în care a avut peste 300 de concerte, în Republica Moldova și în străinătate. Unul dintre proiectele cunoscute ale orchestrei este festivalul La La Play, în cadrul căruia au fost organizate concerte în multe localități din Republica Moldova, cu implicarea tinerilor muzicieni talentați din localitățile respective.

Concertul de la Cetatea Tighina s-a încheiat cu focuri de artificii.

Chişinău Youth Orchestra, la final de concert