Măsuri de îngrădire a epidemiei de coronavirus în Germania

Măsuri de protecţie pentru îngrădirea răspîndirii coronavirusului (sursa: Guvernul german)

Preşedintele federal și cancelarul Germaniei cer populaţiei să dea dovadă de calm, cumpătare şi responsabilitate civică.

Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier a lansat joi un apel către populaţie să dea dovadă de responsabilitate. Apelul a fost lansat după o întîlnire consultativă privind problema coronavirus la care au participat ministrul sănătăţii Jens Spahn şi directorul Institutului „Robert Koch” din Berlin, Lothar Wieler. Populaţia trebuie să renunţe la tot ce nu este neapărat necesar, pentru a-i proteja pe cei cu cel mai mare risc de contaminare. Răspîndirea virusului nu va putea fi oprită în Germania, a precizat Steinmeier, dar va putea fi încetinită.

S-a cerut renunţarea temporară la structurile federale, ca în timp de război...


Un apel la solidaritate cumpătată a lansat şi cancelara Angela Merkel care, totodată, a încercat să disperseze ştirile panicarde răspîndite mai ales de presa de bulevard. Într-o conferinţă de presă, Merkel a spus miercuri că stoparea răspîndirii coronavirusului este în momentul de faţă sarcina centrală a guvernului. Necesară este şi coordonarea unor acţiuni de contracarare comună atît în Germania, cît şi în Europa, a mai precizat cancelara, însoţită de ministrul sănătăţii şi şeful Institutului „Robert Koch” din Berlin. Şefa guvernului german a mai spus că nu există nicio terapie sau vaccin pentru combaterea epidemiei. Ea a lansat, de asemenea, un apel ca măsurile de protejare să fie respectate de toată lumea.

Pentru a coordona şi organiza mai bine măsurile de protecţie s-a cerut renunţarea temporară la structurile federale.

Potrivit Constituţiei, renunţarea la principiul federal se poate ordona doar în timp de război.

### Vezi și... ### UE dezaprobă decizia SUA de a restricționa accesul celor care au călătorit în spațiul Schengen


Măsurile luate pînă-n prezent diferă de la land la land. Cele mai severe măsuri au fost introduse-n landul Bavaria, urmat de landul Berlin. Primul mare oraş din Germania, Halle, din Saxonia anhaltină, a anunţat joi că în următoarele două săptămîni vor rămîne închise toate şcolile, grădiniţele şi creşele. În landul Berlin, teatrele şi-au suspendat spectacolele la care participă mai mult decît 100 de persoane. S-au suspendat, de asemenea, meciurile de fotbal cu public şi alte acţiuni sportive.

Ministrul sănătăţii a recomandat landurilor federale să contramandeze toate evenimentele la care sînt aşteptate sute de persoane. Recomandarea de a renunţa la mega-evenimente, a mai spus ministrul, nu înseamnă să se organizeze evenimente cu un număr redus de participanţi.

La conferinţa de presă s-a precizat, miercuri, că se aşteaptă ca cel puţin 60 sau 70 la sută din populaţia ţării să se contamineze.

### Vezi și... ### Cât au contribuit minciuna, tăcerea și dictatura din China la răspândirea noului coronavirus?


Potrivit Universităţii „Johns Hopkins”, în Germania, există, în prezent, 2.078 de persoane care s-au molipsit cu virusul corona. Joi a murit cea de-a 4-a persoană în urma îmbolnăvirii.

Ministrul sănătăţii a declarat că nu este necesară o închidere a frontierelor sau îngrădirea transportului feroviar, aşa cum a decis guvernul austriac. Ministrul a mai atras atenţia cetăţenilor că se vor lua anumite restricţii care vor afecta normalitatea cotidiană.

O măsură în acest sens este şi o eventuală suspendare a examenelor de bacalaureat care trebuiau să aibă loc în această primăvară. Decizia finală urmează să fie luată joi de conferinţa miniştrilor educaţiei din cele 16 landuri federale.

Pentru asigurarea populaţiei cu alimente au fost suspendate reglementările care interzic circulaţia TIR-urilor de week-end.

Cel puţin magazinele alimentare din capitală sînt bine aprovizionate, spre seară însă se pot constata rafturi golite de conserve, paste făinoase şi hîrtie igienică.

### Vezi și... ### Indicii bursieri în cădere după ce Trump a anunțat restricții de călătorie pentru europeni


În urmă cu cîteva zile s-a recomandat cetăţenilor să-şi facă provizii cu alimente - pentru cel puţin 10 zile. În acelaşi timp s-a recomandat respectarea normelor de igienă. Persoanele răcite pot să ceară medicilor prin telefon scutiri medicale, care automat sînt trimise instituţiilor în care lucrează. Scutirile se acordă pentru 10 zile.

Guvernul a decis să sprijine sistemul medical cu 1 miliard de euro. Reprezentanţi ai economiei au avertizat faţă de o recesiune. Guvernul a promis că va face totul pentru a ameliora consecinţele economice ale epidemiei.