Măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Prima Casă, examinate de guvern

Guvernul urmează să aprobe în ședința de miercuri un pachet de măsuri în sprijinul beneficiarilor programului Prima Casă, afectați de scumpirea creditelor ipotecare. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a anunțat într-un briefing de presă că dobânzile bancare vor fi plafonate, iar o parte a creșterii acestora va fi compensată de la bugetul de stat pe o perioadă de șase luni.

Guvernul propune o limitare a creșterii dobânzilor de până la 4%, o dată la jumătate de an, și până 6% în decurs de 12 luni consecutive. Potrivit ministrului, măsura reprezintă o reducere de 1,35% a plafonului actual - „mai mult decât oricând altădată”. În plus, executivul propune acordarea unei compensații de 50% tuturor beneficiarilor programului Prima Casă pentru „jumătate din creșterea rămasă” sau 2%. „Cumulativ, aceste modificări vor duce la o scădere a acestei creșteri cu 65%. Deci, beneficiarii vor trebui să achite din această creștere doar cca 35%”, a declarat ministrul.

### Vezi și... ### R. Moldova are a doua cea mai mare dobândă de referință din Europa

„Dacă e să dau un exemplu, pentru un credit tipic de 500 de mii de lei, care este acordat pe un termen limită de 25 de ani, plata lunară prin metoda anuității ar fi de cca 3700 de lei. După majorare, ar trebui să fie de 5530 de lei – deci, o creștere totală de aproape 1900 de lei. Prin măsurile pe care le aplică guvernul, această creștere - care va trebui să fie achitată de către beneficiar – va fi de numai 670 de lei. Deci, peste 1100 de lei vor fi reduse din creșterea respectivă – parțial prin plafonarea dobânzii și, parțial, prin compensarea directă de către Ministerul Finanțelor către beneficiari în conturile lor”, a declarat ministrul Economiei.

Sergiu Gaibu a precizat că datorită plafonării dobânzilor vor fi economisite cca 25 de milioane de lei, iar Ministerul Finanțelor va aloca suplimentar 35 de milioane pentru a veni în sprijinul celor peste 7600 de beneficiai ai programului Prima Casă.

De la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” au crescut cu 5,35 puncte procentuale. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea se datorează faptului că rata de referinţă a crescut de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.