Măsurile anti-criză adoptate de guvern: mai multe întrebări decât răspunsuri

Cele mai multe din măsurile anti-criză decise în urmă cu o săptămână de guvernul de la Chișinău în contextul epidemiei, dar oprite temporar printr-o decizie a Curții Constituționale, vor fi totuși aplicate. O decizie în acest sens a luat vineri Comisia de Situații Excepționale de la Chișinău, în frunte cu premierul Ion Chicu. Astfel, va fi acordat suplimentul la ajutorul de șomaj, vor fi majorate indemnizațiile pentru copii, cele pentru companiile care nu și-au concediat angajații. Majorarea venitului lunar minim garantat de stat și reducerea TVA-ul pentru hotele, restaurante și cafenele vor trebui să mai aștepte decizia definitivă a Curții Constituționale de luni, ca și înlesnirile pentru extragerea resurselor materiale și magazinele duty-free, cele care au fost de fapt contestate de opoziție.

Your browser doesn’t support HTML5

Măsurile anti-criză adoptate de guvern: mai multe întrebări decât răspunsuri

Decizia de joi a Curții Constituționale de a suspenda temporar, până la examinarea în fond, a întregului pachet de măsuri adoptate pe 2 aprilie de guvern prin asumare de răspundere pare să-l fi supărat puternic pe premierul Ion Chicu.

### Vezi și... ### Mihai Popșoi: Guvernul trebuie să-și asume faptul că a greșit


Și în reacția de joi seară la știrea despre suspendare, și în explicațiile date astăzi, după readoptarea prin decizia comisiei anti-criză pe care o conduce, a cel puțin patru din pachetul de măsuri, el a arătat cu degetul spre opoziție, acuzând-o că împiedică guvernul să ajute oamenii loviți de pandemie:

Premierul Ion Chicu

„Noi nu putem să permitem ca politicienii iresponsabili să pună sub lovitură zeci și sute de mii de oameni.”

Dinu Plângău, deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, autor al sesizării ce a prilejuit decizia Curții, a ripostat și el cu supărare, atacându-l pe premier în justiție, pentru discreditare nemeritată, susține deputatul DA:

„În primul rând, nu știu dacă în ziua de azi poate cineva aduce învinuiri opoziției că ar controla Curtea sau că ar influența deciziile acesteia.

Nu știu dacă în ziua de azi poate cineva aduce învinuiri opoziției că ar controla CC...
Dinu Plângău

Mai mult ca atât, această guvernare are toate pârghiile pentru a lua decizii: are majoritate parlametară, are un întreg cabinet de miniștri, are o comisie de situații excepționale, doar că problema acestei comisii e că, deși poate să adopte orice act normativ, nu poate să-și asume decizii care duc la îmbogățirea unor grupuri de persoane sau care contravin Constituției.”

### Vezi și... ### Presa în luptă cu pandemia, cu dezinformarea și cu propaganda politică (VIDEO)

Și sesizarea lui Plângău, și alte trei sesizări pe aceeași temă ajunse în aceste zile la Curtea Constituțională, fiind formulate de partidele de opoziție, puneau la îndoială mai ales trei prevederi din pachetul asumat de guvernul Chicu, privind magazinele duty-free, înlesnirile la extracția de resurse naturale și la comercializarea de tutun. Toți contestatarii cred că aceste prevederi nu au nici o legătură cu Covid-19 și ar fi fost strecurate în legea adoptată prin procedură excepțională pentru a oferi avantaje economice noilor aliați democrați ai puterii, printre aceștia figurând mai ales numele deputatului Eugeniu Nichiforciuc și a milionarului Vladimir Andronache.

Toți contestatarii cred că aceste prevederi nu au nici o legătură cu Covid-19...

Ministrul finanțelor din guvernul Chicu, Sergiu Pușcuța, s-a tot apărat în fața acestor acuzații, dar argumentele lui că prevederile nu au urmărit decât să sporească acumulările de taxe, să corecteze greșeli mai vechi sau, în cazul țigărilor, să simplifice viața comerciaților loviți de criză nu au convins opoziția.

Unul din grupurile parlamentare proaspăt intrate în rândul criticilor puterii, Pro-Moldova condusă de fostul democrat Andrian Candu, trimisese și ea o contestație la curte pe tema respectivă. După suspendarea de joi a, întregului pachet, urmat imediat de readoptarea unora dintre măsurile conținute în el, un deputat al acestui grup, Sergiu Sârbu, a spus că guvernul ar fi pus la cale intenționat suspendarea, fiindcă nu ar avea bani pentru a-și ține toate promisiunile cuprinse în pachet.

### Vezi și... ### Experți: ce nu e în regulă cu legea economică a guvernului Chicu suspendată de CC

Observatorii de presă au primit și ei cu surprindere decizia Curții Constituționale. Unii suspectează că președintele Igor Dodon nu ar fi nici el prea fericit să ofere avantajele economice noilor săi aliați democrați de la guvernare și de aceea ar fi folosit Curtea pentru a le opri. Alții spun că, dimpotrivă, Dodon ar vrea să lipsească opoziția de orice căi de atac asupra celor trei prevederi controversate, de aceea a avut nevoie de suspendarea de joi pentru a o lovi o dată în plus și a o face responsabilă de oprirea măsurilor sociale, iar ulterior curtea va valida întregul pachet.

Observatorii de presă au primit și ei cu surprindere decizia Curții Constituționale...

Această versiune e alimentată și de părerea unor constituționaliști, care afirmă că o suspendare ca cea dictată joi de curte ar fi fost justificată doar dacă instanța ar fi avut nevoie de prea mult timp pentru a se pregăti de decizia finală, ceea ce nu e cazul, dat fiind faptul că deja luni, instanța se va întruni pentru a lua o decizie.


Comentând și el cazul, Igor Dodon a afirmat că Vladimir Țurcanu, președintele Curții ajuns acolo vara trecută direct din funcția de deputat socialist, ar fi avut o opinie separată ieri, când curtea a suspendat pachetul guvernului Chicu. Dodon a mai spus că aflat acest lucru dintr-o discuție telefonică cu Țurcanu, declarație prin care și-a atras un nou val de critici, pentru intervenții într-un act constituțional neepuizat încă.