Măsurile propuse pentru sprijinirea agricultorilor au fost trimise Fondului Monetar Internațional

Protestul agricultorilor, 14 august 2020.

Proiectul care prevede mai multe modificări legislative menite să-i susțină pe agricultorii care au suferit pierderi grele mai ales din cauza secetei, a fost trimis Fondului Monetar Internațional. Planul va fi discutat și aprobat în guvern pe 2 septembrie după care va fi transmis Parlamentului spre adoptare, a anunțat premierul Ion Chicu, citat de agenția IPN.

Pachetul de modificări legislative prevede rambursarea TVA-ului acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor și compensarea impozitului funciar. A fost simplificată procedura de obținere a ajutorului de către agricultori. Până la 31 decembrie 2020, va fi instituit moratoriu asupra controlului fiscal al agenților economici din agricultură. De asemenea, Camera de Comerț și Industrie va elibera agricultorilor certificate de forță majoră. Însă, a precizat premierul Ion Chicu, acestea nu vor putea fi folosite în orice situație.

Nu se știe când va ajunge acest plan în dezbaterea Parlamentului: noua sesiunea a Parlamentului începe pe 1 septembrie iar data primei ședințe va fi stabilită de Biroul Permanent, a mai spus premierul.