Măsurile speciale pentru combaterea Covid-19 nu trebuie să pericliteze democrația - apel al unor state UE

Mai multe ţări membre ale Uniunii Europene au avertizat joi împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar pe motivul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, într-un moment în care premierul ungar Viktor Orban şi-a acordat puteri aproape nelimitate în cadrul stării de urgenţă. Declarația nu se referă însă direct la situația din Ungaria.

Fără a contesta dreptul guvernelor de a lua măsuri excepționale în lupta cu pandemia de coronavirus, cele 14 state UE cer ca „măsurile de urgenţă să fie limitate la strictul necesar, să fie proporţionale şi provizorii prin natura lor” şi „să facă obiectul unei reexaminări regulate”.

Inițial, grupul de țări semnatare era format din vechile state membre, în frunte cu Germania, Franța, Italia și Spania. Plus Letonia. Între timp, toate cele trei țări baltice se numără printre semnatari, a anunțat ministerul de externe olandez.

### Vezi și... ### Viktor Orban va conduce țara prin decrete pe durata pandemiei

Iar joi seară, Budapesta a declarat că Ungaria sprijină și ea declarația pentru că este îngrijorată de posibilitatea ca sub acoperirea stării de urgență, să fie încălcate „principiile de bază ale statului de drept, democrației și libertățile fundamentale”.