Naftogaz ar putea prelua acțiunile Gazprom din Moldova? (Mold-street.com)

Moldova - Press Review photo

UE ezită in fata unor involuntii din regiune, în timp ce Rusia, dimpotrivă, foloseste fiecare avantaj. Este ideea pe care stăruie politologul Dionis Cenuşă în cel mai proaspăt comentariu publicat de ipn.md.

Analistul este de părere că acțiunile UE, la fel ca și inacțiunile acesteia, în vecinătatea sa nu doar slăbesc pozițiile sale și pe cele ale forțelor pro-europene dar și reprezintă o invitație deschisă pentru actorii politici, cu obiective strategice contrare integrării europene. „Urmărind e(in)voluțiile din Ucraina și Georgia, deducem că UE a învățat foarte puțin din cazul moldovenesc în privința efectelor tolerării elementelor oligarhice. De aceea, reajustarea factorului rusesc, similar modelului moldovenesc, capătă nuanțele unui scenariu tot mai real”, scrie el. Cenușă mai crede că, pe acest fundal al inacţiunii UE, forțele cu atitudine conservatoare față de reforme, apropiate de profilul politic dezirabil pentru Rusia, devin mai atractive pentru electorat în regiune.

Mai multe publicaţii de la Chişinău încearcă să deducă consecinţele unui proces judiciar prin care Naftogaz-ul ucrainean încearcă să obţină recunoașterea și încuviințarea executării silite pe teritoriul Republicii Moldova a hotărârii arbitrale din 28 februarie 2018, emisă de tribunalul din cadrul Institutului de Arbitraj din Camera de Comerț din Stockholm. În februarie 2018, Naftogaz a câștigat procesul contra Gazprom în acest arbitraj, iar drept urmare gigantul rus a fost obligat să îi achite prejudicii de 2,56 miliarde de dolari, pentru neîndeplinirea condițiilor privind volumul gazelor tranzitate prin Ucraina.

Mold-street.com scrie că Naftogaz din Ucraina ar putea prelua controlul activelor Gazprom din Moldova. Experţii citaţi de newsmaker.md observă, pe de altă parte, că Naftogaz ar socoti că ar putea cere companiei moldovenești să ramburseze datoria nu către Gazprom, ci către furnizorul ucrainean însuși, deoarece această datorie este atu-ul părții rusești.

Expertul energetic Serghei Tofilat sugerează de exemplu că este probabil ca instanțele din Moldova să recunoască deciziile arbitrajului de la Stockholm iar Naftogaz va putea începe transferul activelor Gazprom, ceea ce „ar putea agrava relațiile Moldovei cu Gazprom, dar ar putea fi și o soluție pentru autoritățile moldovenești, care au dorit de mult timp să cumpere pachetul Gazprom în Moldova.”

La rândul său, fostul șef al ANRE, Viktor Parlikov, consideră că „dacă Naftogaz are dreptul de a dispune de activele Gazprom în Moldova, poate necesita un nou contract de furnizare a gazului sau o revizuire a celui vechi. „Și este foarte posibil ca Gazprom să înceteze să fie principalul furnizor de gaz în Moldova”, a comentat expertul.

Noi.md scrie că Republica Moldova nu a făcut niciun demers oficial în SUA cu privire la extrădarea lui Vladimir Plahotniuc. Precizarea a fost făcută de Ambasadorul SUA în RM, Dereck Hogan, într-o emisiune la RTR Moldova. Diplomatul nu a exclus că fostul lider al PDM s-ar putea afla la Miami. „Eu nu am comunicat cu el după plecarea lui din Moldova la mijlocul lunii iunie. Eu personal nu știu unde este Plahotniuc. Poate fi și la Miami, dar eu nu am confirmarea acestor informații”, a precizat ambasadorul american, menționând că Plahotniuc nu a solicitat azil politic în SUA.

Tass.ru difuzează un interviu cu președintele R.Moldova, Igor Dodon, care afirmă că „zvonurile privind o nouă dictatură în Moldova nu au niciun temei”. El este de părere că actualul guvern ar putea lucra până la sfârșitul mandatului Parlamentului actual. „Vom continua reforma justiției, lupta împotriva corupției. Toate cazurile de rezonanță vor fi investigate, cei care se fac vinovați de infracțiunile comise în timpul regimului lui Plahotniuc vor răspunde conform legii. Această sarcină am stabilit-o pentru organele de drept, inclusiv pentru noul procuror general Alexandru Stoianoglo", declară Dodon.

De asemenea, el a reafirmat că fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, se poate întoarce în Moldova doar în cătușe. În opinia sa, cei care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă „au mizat cel puțin pe controlul său asupra Partidului Democrat”. „El le-a promis că va asigura susținerea guvernului proeuropean al Maiei Sandu și că va împiedica consolidarea puterii socialiștilor, care urmăresc o politică externă echilibrată în interesul țării. De asemenea, era planificat ca acesta să fie folosit în lupta împotriva Rusiei, împotriva căreia în ultimii ani el a organizat în repetate rânduri provocări la comanda din afară. Cu toate acestea, cei care l-au adăpostit par să înțeleagă că este puțin probabil să le fie de folos", crede Igor Dodon.

Tribuna.md reține un comentariu al jurnalistului Arcadie Gherasim care consideră că mișcarea unionistă din Republica Moldova trebuie călăuzită pe făgașul modernității, al realismului, al eficienței efortului general și al interesului foarte privat și particular al fiecărui basarabean aparte. Potrivit lui Gherasim, în condițiile istoriei moderne, ale unor evenimente politice care acum un deceniu păreau simple himere, ideea unionistă românească trebuie plasată în contextul ideii unionismului european și euroatlantic.

Ziarul de Gardă (zdg.md) publică apelul unui grup de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, adresat conducerii R. Moldova și conducerii organelor din Justiție, prin care denunță practicile unor procurori „de intimidare, prin diferite metode, a magistraţilor pentru ca să emită decizii ilegale, care ar favoriza acuzatorii de stat”. Judecătorii semnatari au decis să facă publice, potrivit lor, instrumentele pe care unii procurorii le folosesc pentru a intimida și a exercita presiuni asupra magistraților și le solicită autorităților competente să fie luate măsuri pentru asigurarea unei justiții independente, principiului independenței judecătorului și garantarea drepturilor și libertăților omului.

Ziarulnational.md găzduiește un editorial în care Nicolae Negru îi sugerează lui Igor Dodon ceea ce ar trebui să știe înainte de a-l invita pe Klaus Iohannis la Chișinău. Jurnalistul constată o schimbare în atitudinea lui Dodon față de România, care însă nu îl convinge. „Este clar pentru toată lumea ce îl animă în acest viraj retoric, nimeni nu pune preț pe sinceritatea lui pre-electorală și nici nu e obligatoriu să fii sincer în politică, dar o anumită consecvență, bun-simț, un anumit grad de decență sunt necesare totuși, pentru a-ți asigura un minim respect, care să-ți permită exercitarea adecvată a funcției obținute în competiția electorală”, scrie Negru.

Potrivit editorialistului, Dodon s-a „înarmat” cu românofobia propagandei comuniste sovietice, „încercând să taie, în interesul Rusiei, cu cuțitul moldovenismului ascuțit și stimulat de Kremlin de-a lungul deceniilor, harta limbii române și a poporului român. Poate vreun politician român să treacă peste așa ceva? Asta ar trebui să știe Dodon înainte de a-l invita – a câta oară?- pe Iohannis la Chișinău”, conchide autorul.

Anticoruptie.md îl citează pe primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a declarat în ședința de luni a serviciilor primăriei că funcționarii ar pretinde mită de la 20 la 100 de mii de euro pentru soluționarea problemelor în favoarea agenților economici. Edilul s-a referit în special la juriștii primăriei, acuzându-i că, în loc să apere interesele administrației locale, ei pierd intenționat procesele în instanță, în special cele care se referă la contracte ilegale de vânzare-cumpărare a terenurilor municipalității.

Deschide.md scrie că ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, încearcă să dreagă busuiocul în cazul declarațiilor sale în care elogiază armata separatiștilor din Donbass, însă își dă zdravăn cu stângul în dreptul. Acesta afirmă că declarația vehiculată în presă și în baza căreia Blocul ACUM cere revocarea lui printr-o moțiune de cenzură, a fost ruptă din context și totodată publică înregistrarea integrală care demonstrează că declarația nu a fost trunchiată. Gaiciuc le transmite deputaților blocului ACUM că moțiunea simplă depusă împotriva sa va eșua, deoarece este „circ geopolitic pe banii cetățenilor”.