Președinta Camerei Reprezentanților din SUA a adus un omagiu victimelor armene ale masacrelor din epoca otomană, în cadrul unei vizite menite să arate sprijin pentru Armenia, în contextul noilor lupte cu Azerbaidjanul vecin.
Nancy Pelosi, care a sosit la Erevan pe 17 septembrie, este cel mai înalt oficial american care vizitează Armenia de când țara și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991.
Înainte de întâlnirile programate cu președintele Nikol Pașinian, Pelosi a depus flori pe 18 septembrie la un monument din vârful unui deal din Erevan care îi onorează pe cei aproape 1,5 milioane de armeni care au murit într-o campanie de violență orchestrată de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial.
Crimele sunt considerate drept genocid de un număr tot mai mare de istorici, precum și de Congresul SUA, care a adoptat în unanimitate rezoluții privind genocidul în 2019.
De asemenea, președintele SUA, Joe Biden, a calificat în mod oficial aceste omoruri drept genocid în aprilie 2021.
„Din Statele Unite până în Ucraina, Taiwan, Armenia, lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autoguvernare, iar noi trebuie să alegem din nou democrația", a declarat Pelosi într-o postare pe Twitter în ajunul sosirii sale.
Comentariile fac aluzie referire la alte turnee importante făcute de Nancy Pelosi în ultimele luni. În luna mai, ea a călătorit la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul războiului actual al țării sale cu Rusia.
Iar luna trecută, a călătorit în Taiwan, călătorie criticată vehement de Beijing, care consideră această națiune insulară drept o provincie renegată și a promis să o reunească cu China continentală.
Nancy Pelosi este din California, unde se află una dintre cele mai mari comunități etnice armenești din Statele Unite. În călătoria făcută la Erevan a fost însoțită de reprezentanții Jackie Speier și Anna Eshoo, ambele cu origini armene și care urmează să participe la alegerile din noiembrie.
Your browser doesn’t support HTML5
Vizita lui Pelosi are loc la câteva zile după cele mai grave violențe din ultimii doi ani între Armenia și Azerbaidjan, lupte care s-au soldat cu peste 200 de morți de ambele părți.
Încă dinainte de destrămarea Uniunii Sovietice, cele două țări s-au luptat pentru o regiune muntoasă numită Nagorno-Karabah. Forțele etnice armene au obținut controlul asupra acesteia în 1994. Cu toate acestea, în 2020, Azerbaidjanul, care a petrecut ani de zile organizându-și și înzestrându-și armata, a împins forțele armenești afară din mare parte a regiunii și din districtele adiacente.
În cel mai recent val de violențe, cele două țări au lansat atacuri de artilerie și cu mortierele peste granița comună, iar forțele azere au lovit zone din interiorul granițelor Armeniei însăși. Rusia, care menține legături cu ambele țări, a mediat o încetare a focului la scurt timp după izbucnirea luptelor, dar confruntările au continuat.
Guvernul Azerbaidjanului nu a făcut nicio declarație publică cu privire la vizita lui Pelosi.
### Vezi și... ### Nancy Pelosi în Armenia: strategie electorală sau politică regională?