Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a făcut escala în Taiwan pe care o anticipase.
Your browser doesn’t support HTML5
Editorialiștii de la Wall Street Journal arată că această vizită simbolică nu este o rațiune suficientă pentru a declanșa o confruntare între Statele Unite și China, dar, în ciuda acestui fapt, Beijingul a ridicat ștacheta retoricii belicoase dincolo de ceea ce obișnuise să facă.
### Vezi și... ### Dialogul Joe Biden-Xi Jinping: între amenințări și declarații de colaborareDupă ce președintele Biden a spus că Pentagonul crede că nu este momentul potrivit pentru o astfel de vizită, Beijingul s-a văzut încurajat să încerce să o oprească, în cele din urmă fără succes, una dintre rațiuni fiind că, dacă ar fi anulat-o, Pelosi ar fi dat impresia că a cedat la presiunile Beijingului.
Timp de 50 de ani consensul a fost că China va aștepta reunificarea pașnică, în timp ce Statele Unite continuă politica unei Chine unice. Impresia este că sub conducerea președintelui Xi, Beijingul ar dori reunificarea în timpul mandatului prezidențial.
Chiar dacă călătoria lui Pelosi nu are consecințe, chestiunea Taiwanului este acum mai urgentă decât în administrațiile anterioare, tocmai datorită calendarului accelerat al președintelui Xi, pentru reunificare. Într-un articol publicat în Washington Post, Pelosi scrie că legislația americană consfințește angajamentul pentru un Taiwan democratic, la care se adaugă determinarea de a apăra insula.
Pelosi scrie că „America trebuie să-și reamintească de acest angajament”, argumentând că asta este rațiunea și încărcătura simbolică a vizitei sale. Ea arată că în ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile cu Taiwanul, inclusiv cu mijloace militare, lăsând să se înțeleagă că este probabil că va încerca reunificarea cu Taiwanul, prin forță. La această amenințare se adaugă presiunile economice, cele în domeniul securității cibernetice și salvele retorice.
### Vezi și... ### SUA: China, o provocare mai mare pentru ordinea mondială decât RusiaÎn acest context, vizita delegației Congresului se dorește a fi „o declarație fără echivoc că America sprijină Taiwanul, partenerul nostru democratic, în condițiile în care țara se apăra și își apără libertatea”. Pelosi a reafirmat că vizita nu se dorește a fi o schimbare de politică, Statele Unite continuând să se opună eforturilor unilaterale de a schimba actuala stare de fapt.
Ea trece în revistă dovezile de represiune în China, de la masacrul din Piața Tiananmen, până la nesocotirea angajamentelor cu privire la democrație în Hong Kong și tratamentul genocidar împotriva minorității musulmane uyghure. În contextul agresiunii ruse în Ucraina, Pelosi mai scrie că este esențial ca America și aliații săi să susțină răspicat că nu vor ceda în fața autocraților.