Nancy Pelosi în Taiwan, o vizită care agită China

Un avion militar al Statelor Unite având-o la bord pe Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul american, se pregătește să aterizeze la aeroportul Sungshan din Taipei, 2 august 2022.

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul american, a aterizat în Taiwan, în ciuda avertismentelor și opoziției Chinei. Este prima vizită a unei înalte oficialități americane din ultimii 25 de ani în insula considerată de China drept teritoriu care-i aparține.

Într-o declarație publicată în momentul în care a aterizat la Taipei, Pelosi a precizat că vizita sa nu marchează o schimbare a politicii Statelor Unite față de problema Taiwanului, dar este un semn de încurajare pentru „democrația robustă” care s-a dezvoltat în insulă.

Guvernul american respectă principiul „o singură Chină” care recunoaște Republica Populară Chineză drept singurul guvern legitim al țării și recunoaște – dar nu susține – pretențiile Beijingului asupra Taiwanului. Totodată, livrează arme Taiwanului, dar numai pentru a se apăra.

Beijingul a avertizat marţi că Statele Unite vor fi „răspunzătoare” pentru această vizită şi că vor trebui să plătească „un preţ”.

Pelosi se află într-un turneu asiatic, primele două escale au fost Singapore şi Malaezia. Se așteaptă ca la Taipei Nancy Pelosi să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului, Tsai Chi-chang. După aceea va pleca la Seul, în Coreea de Sud.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite că destabilizează lumea prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

„Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate”', a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.