Nancy Pelosi își exprimă sprijinul pentru „democrația vibrantă” din Taiwan

Nancy Pelosi a ajuns la Taipei, capitala Taiwanului, la bordul unui avion militar

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și-a exprimat solidaritatea SUA cu Taiwanul la sosirea la Taipei. Vizita a agravat tensiunile cu Beijingul, care revendică insula autoguvernată ca teritoriu propriu.

Pelosi a fost întâmpinată de ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, și de Sandra Oudkirk, cel mai înalt reprezentant al SUA în Taiwan, după ce avionul său de transport al Forțelor Aeriene americane a aterizat pe 2 august pe aeroportul Songshan din Taipei.

### Vezi și... ### Dialogul Joe Biden-Xi Jinping: între amenințări și declarații de colaborare

Pelosi a declarat că vizita „onorează angajamentul de nezdruncinat al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan”, adăugând că solidaritatea Americii cu Taiwanul „este mai importantă astăzi decât oricând, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație”.

China a condamnat vizita lui Pelosi, spunând că aceasta dăunează grav păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwanului. O declarație a Ministerului de Externe a susținut că vizita va avea „un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”.

China consideră Taiwanul o provincie renegată care trebuie anexată cu forța, dacă este necesar și susține că contactul oficial al oficialilor americani cu Taiwanul este o încercare de a încuraja permanentizarea independenței de facto a insulei, situație care durează de zeci de ani. Oficialii americani au respins această afirmație.

### Vezi și... ### Casa Albă afirmă că președinta Camerei Reprezentanților are dreptul să viziteze Taiwanul