Nantoi a încercat să explice fraza despre „moldovencele frumoase” și „bordeluri”. Socialiștii au cerut sancționarea lui

Deputații socialiști au instalat două pancarte în semn de protest față de declarațiile parlamentarului Oazu Nantoi.

La ședința Parlamentului din 27 iunie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi, a încercat să-și explice declarațiile despre „moldovencele frumoase” care ar putea „deservi soldați ruși în bordeluri”, spunând că „poate să-și ceară scuze” de la cei care au înțeles greșit fraza.

„Pot să-mi cer scuze de la cei care n-au citit declarația integrală și au înțeles tendențios mesajul”, a spus Nantoi, după un discurs în care a vorbit despre persecuțiile politice din perioada sovietică, declarațiile Parlamentului R. Moldova referitoare la Ucraina și crimele de război comise de soldații ruși în țara vecină.

Discursul lui Nantoi a trezit din nou nemulțumirea unor deputați socialiști care au spus că nu înțeleg ce legătură există între ceea ce ei numesc „ofensa adusă doamnelor din Moldova” și discursul deputatului PAS. Mai mult, folosind o expresie argotică ofensatoare în limba rusă, deputatul Grigore Novac le-a sugerat deputaților PAS să-l „dea afară” pe Nantoi.

Oazu Nantoi a fost invitat să-și „clarifice declarațiile” de colega sa de fracțiune, Doina Gherman, care este și președinta Platformei Femeilor Deputate din Parlament.

Totodată, socialistul Grigore Novac a cerut sancționarea parlamentarului Oazu Nantoi, prin a-i interzice participarea la următoarele cinci ședințe ale legislativului. Propunerea urmează, întâi de toate, a fi înregistrată.

Scandalul a pornit de la fraza rostită de Oazu Nantoi de la tribuna Parlamentului, pe 14 iunie. Într-un discurs critic la adresa exponenților Rusiei în R. Moldova, Nantoi a amintit de „fetele moldovence frumoase”, membre ale ansamblului de dansuri populare „Joc”, care au dansat „nu gratuit” pentru fugarul Ilan Șor, la Forumul economic de la St. Petersburg, din 5-8 iunie.

În continuare, Nantoi a spus că „în condițiile lumii ruse în R. Moldova, frumoasele fete moldovence vor avea o perspectivă strălucită ca, pentru ruble, să deservească soldații ruși în bordeluri”.

În interpretarea socialiștilor, declarația deputatului a fost făcută anume despre dansatoarele din „Joc”, dar Nantoi a spus Europei Libere că fraza a fost spusă în „contextul lumii ruse”.

El a evitat să spună dacă regretă sau nu formularea criticată și a precizat că, din punctul lui de vedere, socialiștii l-au criticat la „indicațiile de la experți în manipulare a opiniei publice de la Kremlin” ca să distragă atenția publică de la esența discursului său despre „regimul fascist din Federația Rusă”, care ar „pune la cale o lovitură de stat” în R. Moldova, pentru a sabota referendumul și alegerile prezidențiale din octombrie.

Pe 18 iunie, președinta Platformei Femeilor Deputate din Parlament, Doina Gherman, a spus Europei Libere că Oazu Nantoi, care îi este coleg de partid (PAS), „trebuie să-și ceară scuze pentru ofensele pe care le-a adresat”. Totuși, ea este convinsă că declarațiile „au fost scoase din context” și că Nantoi „nu le-a avut în vedere”.

La o săptămână după discursul lui Nantoi, deputata socialistă Adela Răileanu a cerut Consiliului pentru egalitate să examineze fraza lui Oazu Nantoi care, în opinia sa, „subminează demnitatea femeilor”. Ea consideră că deputatul PAS ar fi „comparat” dansatoarele din ansamblul „Joc” cu prostituate, fără a preciza contextul în care a fost rostită fraza. Examinarea plângerilor de către Consiliu durează, de obicei, 90 de zile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te