Președintele Igor Dodon se confruntă, în turul de balotaj, cu lidera PAS, Maia Sandu, pe 15 noiembrie. Pe 1 noiembrie, Maia Sandu a câștigat detașat votul diasporei, și ulterior, primul tur al prezidențialelor. Un interviu cu Natalia Cucoș, stabilită de mai mulți ani la Viena, în Austria.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Miza cea mare e că migranții moldoveni pot aduce schimbarea. Cât de mult reușește să se mențină entuziasmul din primul tur și pentru duminică, 15 noiembrie, acolo, peste hotare?
Natalia Cucoș: „Entuziasmul este foarte mare, pentru că entuziasmul reprezintă și dorința mare de schimbare și cred că entuziasmul acesta va fi dublat în turul doi, pentru că a fost foarte multă lume care nu a ieșit în turul întâi din mai multe motive, dar observăm și în privat ne scrie lumea întrebări referitoare la faptul cum se votează, unde se votează și de ce acte e nevoie. Și pe rețelele de socializare deja lumea se mobilizează și se îndeamnă cu transportul, cu cazarea unde este posibil în condițiile epidemiologice. Deci, vedem o dorință foarte-foarte mare de a ieși la vot în turul doi pe 15 noiembrie și diaspora, așa cum a demonstrat că este unită și puternică în turul întâi, o va face și în turul doi.”
Europa Liberă: Înăsprirea măsurilor pe timp de pandemie ar putea să fie un impediment pentru voi, cei din străinătate, să ajungeți la secțiile de votare, iar mai ales acolo, la Viena, a avut loc și un incident nefericit? A băgat lumea în sperieți?
Natalia Cucoș: „Dna Valentina, mai multe țări deja au intrat în lockdown, dar informarea populației este foarte bună și lumea se mobilizează reieșind din restricțiile stabilite în țările respective. Deci, pentru anumite țări sunt autorizări de circulație, care pot fi descărcate în telefon și pot fi prezentate în cazul în care este necesar; în alte țări este nevoie de a ne prezenta la urnele de vot până la o oră anumită și dacă noi suntem bine informați, atunci, respectând aceste reguli epidemiologice, putem să ne prezentăm la votare, indiferent de pandemie, principalul - dorință să fie.”
Europa Liberă: Dar mai ziceam că a avut loc și un atac terorist la Viena...
Natalia Cucoș: „Da, săptămâna trecută a avut loc un asemenea incident. Noi am avut restricție de a ieși din casă o singură zi. Din fericire, la Viena poliția este foarte operativă și lucrează extraordinar. În decurs de 24 de ore a fost soluționat acest caz și la momentul de față nu există nici un pericol, pentru că poliția comunică în felul următor: „Noi avem grijă de voi, nu vă faceți griji, voi sunteți în siguranță”. Adică, din acest punct de vedere, lumea se poate deplasa fără nici o grijă din oricare colț al țării, doar că este necesar de respectat orele de circulație. Noi avem restricție de circulație între orele 8 seara și 6 dimineața, dar așa cum secția este mică, oricum între orele 8 și 9 nu este mare aglomerație la secția de votare și lumea votează cam până pe la 7-8. Acesta este unicul moment: respectarea orelor de circulație.”
Europa Liberă: Și ce așteptări aveți voi, cetățenii din diasporă, de la aceste alegeri prezidențiale?
Natalia Cucoș: „La etapa actuală, situația este destul de gravă în țară, pentru că țara merge pe o cale absolut greșită și ne-am putea trezi ca peste câțiva ani, dacă rămânem în același regim, cu același președinte, această țară poate fi ștearsă pur și simplu de pe harta lumii. Pentru că observăm exodul masiv al oamenilor și foarte multă lume își pune speranța în aceste alegeri prezidențiale. Și mulți chiar dintre prietenii mei îmi spun că noi vrem să vedem ce se va întâmpla pe 15 noiembrie, dacă nu este nici o schimbare, pentru care noi cu toții vom contribui, atunci noi ne facem valizele și plecăm. Și aceasta este foarte trist. Bineînțeles că existența noastră nu este legată doar de străinătate, noi avem părinți, avem bunei încă în Moldova și, odată și odată, noi ne vom întoarce acasă, dar noi vrem de pe acum să ne construim așa țara, ca să revină la normalitate, oamenii să trăiască bine și atunci când vom reveni, noi să revenim într-o țară normală, prosperă, democrată și să nu avem hoți din ăștia care ne fură până-n măduva oaselor. Asta este o tragedie și o crimă, pot să spun, împotriva poporului nostru.”
Europa Liberă: În ce condiții totuși cei plecați de ani buni ar putea să revină acasă, dacă, de exemplu, deja sunt două sau chiar trei generații într-o familie care și-au găsit rostul acolo, peste hotare?
Natalia Cucoș: „Și-au găsit rostul, dar oricum sufletul le este acasă. Am foarte mulți prieteni care și-au făcut un trai destul de bun peste hotare, și-au aranjat copiii sau copiii sunt căsătoriți, au casele lor, dar totuși ei vor să revină acasă. Generația mamei mele, să zicem așa, peste 60-70 de ani, totuși ar vrea să-și petreacă bătrânețile la rădăcinile lor. Și foarte mult contează pentru noi, în primul rând, sistemul educațional; bine, sistemul sănătății cred că este pe primul loc, ca părinții noștri să fie în siguranță acasă, ca atunci când se întâmplă ceva cu ei, noi nu vom reuși să zburăm acasă în timp de 15 minute să-i ajutăm, dar ei să fie în grija statului cumva, pentru că asta este cea mai mare problemă în statul acesta – cum are grijă statul de oamenii în vârstă.”
Europa Liberă: Și chiar credeți că, peste 4 ani, Republica Moldova poate să arate altfel decât arată astăzi?
Natalia Cucoș: „Nu cred că ar trebui să ne punem speranțe din astea fantasmagorice că, în timp de 4 ani, Republica Moldova va deveni un rai pe pământ, dar totuși putem începe să reconstruim această țară și putem face primii pași spre a o dezvolta astfel încât să aibă un curs normal de dezvoltare. Pentru că, dacă n-o facem acum, calea aceasta a prăbușirii și a distrugerii este ireversibilă. Trebuie să începem de undeva. Și dacă vom alege un președinte bun, sperăm că se va putea dizolva parlamentul și vom alege oameni buni și în parlament, și atunci cumva, pas cu pas, vom contribui la dezvoltarea țării, dar trebuie să rupem acest lanț vicios. Și asta se poate întâmpla în 15 noiembrie.”
Europa Liberă: Dar ați fost proboziți, să zic așa, de către actualul președinte, că ați fi un „electorat paralel”. Lucrul acesta vă face să fiți și mai hotărâți atunci când e vorba dacă să participați sau nu duminică la alegeri?
Natalia Cucoș: „Acest lucru a supărat foarte multă lume. Eu nu vreau să-i dau prea multă importanță acestui cetățean rătăcit din cauza faptului că el ne-a numit un „electorat paralel” și a spus că suntem în disonanță cu cetățenii de acasă etc. Nu este adevărat! Noi avem o idee fixă și o viziune cum ne dorim să fie această țară, fără el. Dar faptul că el a învinuit „electoratul paralel” și a spus multe vrute și nevrute este un argument în plus pentru ca noi să ieșim în număr dublu față de primul tur și să-l dăm jos, ca această țară să devină prosperă, fără el.”
Europa Liberă: Autoritatea electorală a luat decizia ca la turul doi să fie cabine de vot și urne suplimentare în secțiile de peste hotare suprasolicitate. Acest lucru ar trebui să bucure cetățenii care vor să-și exercite dreptul la vot duminică?
Natalia Cucoș: „Acest lucru bucură foarte mult și pe această cale chiar vreau să menționez un lucru excepțional pe care l-au făcut ambasadele, dar și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Comisia Electorală Centrală. Noi am insistat foarte mult ca, în special, în țările în care s-au creat cozi foarte mari să fie schimbate condițiile de votare și s-au schimbat adresele secțiilor de votare, s-au dat spații mult mai mari, astfel încât, sperăm noi foarte mult, să se reducă cozile, de asemenea s-au suplinit și birourile electorale cu personal adăugător, s-au oferit și computere noi, și cabine de vot. Deci, sincer vă spun, chiar e lăudabilă conlucrarea autorităților locale în acest sens. Și societatea civilă a insistat, și chiar și partidele și o să fie bine. De data aceasta condițiile vor fi mult mai bune, iar asta este doar în folosul cetățenilor.”
****
Natalia Cucoș: activistă civică, ambasadoarea Bunavoinţei a oragnizaţiei "SOS Autism Moldova". Este co-prezentatoarea vlogului "Gazeta cu Espresso European". Ea participă activ la organizarea în diaspora a evenimentelor social-culturale de promovare si păstrare a tradiţiilor Republicii Moldova. A plecat de 16 ani din R. Moldova. A locuit în SUA, Olanda iar de 5 ani s-a stabilit cu familia la Viena, Austria. Este implicată ca voluntar în alegerile prezidenţiale din acest an.