Natalia Gavrilița, la Kiev: „Cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor”

Șefa guvernului, Natalia Gavrilița, a declarat că R. Moldova „a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde” pentru Ucraina și o va susține și de acum încolo cu tot ce poate.

O delegație guvernamentală, în frunte cu prim-ministra Natalia Gavrilița, se află marți, 6 decembrie, într-o vizită de lucru la Kiev, în cadrul căreia a vizitat și orașele ucrainene distruse de armata rusă, Bucea și Irpin.

„Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de Facebook.

„Ororile comise de armata Federației Ruse nu pot fi descrise în cuvinte. Este pur și simplu inuman. Văd obiecte de infrastructură, poduri, drumuri, clădiri, deja reconstruite. Totuși, urmele războiului, ale durerii ocupației, sunt încă peste tot”, a scris și ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

La Kiev, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu omologul său, Denis Șmigal, și alți membri din guvernul Ucrainei pentru a discuta subiecte ce țin de energie, transport, educație și statutul de țară candidat dobândit de Ucraina și R. Moldova în vara acestui an.

Cei doi premieri au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de 5 ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a burselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina, se mai precizează într-un comunicat guvernamental.

Șefa guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița și prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal.

Șefa guvernului a declarat că R. Moldova „a fost și va rămâne un prieten și un partener de nădejde” pentru Ucraina și o va susține și de acum încolo cu tot ce poate.

„Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale”, a spus Gavrilița.

Anterior, autoritățile moldovene au condamnat atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii critice ucrainene, care au dus, inclusiv, la deconectări de curent în R. Moldova. Pe 31 octombrie, o rachetă de producție rusească, doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut la Naslavcea, iar pe 5 decembrie, fragmentele unei rachete au fost descoperite într-o livadă la Briceni.

### Vezi și... ### Fragmentele unei rachete descoperite la Briceni | MAI: Riscurile de explozie au fost excluse