Guvernul de la Chișinău își dorește ca ajutorul de 100 de milioane de euro oferit de România să fie direcționat, în acea mai mare parte, către proiecte de dezvoltare regională și locală din Republica Moldova. O decizie privind distribuirea banilor va fi adoptată în ședința comună a guvernelor celor două țări, vineri, 11 februarie, la Chișinău, a anunțat, într-un briefing de presă, marți, premierul Natalia Gavrilița.
Intenția executivului moldovean este să suplinească bugetul Fondului de dezvoltare regională și locală (lansat acum câteva luni) prin asistența financiară oferită de România în următorii ani.
„Aceasta ar însemna o contribuție consistentă a României la dezvoltarea regiunilor și satelor din Republica Moldova prin finanțarea unor obiective sociale și de infrastructură. Este vorba despre grădinițe, școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, iluminare stradală și proiecte de antreprenoriat social. Este vorba de bani care vor ajunge la oamenii din regiuni prin intermediul acestui concept de sat european”, a declarat Natalia Gavrilița.
Încă în 2014, România a acordat Republicii Moldova un împrumut nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, din care Chișinăul a reușit să asimileze doar aproximativ 35 de milioane de euro, iar restul sumei „din cauza atitudinii guvernării precedente a fost oprită”, potrivit premierului Gavrilița. La solicitarea actualului guvern pro-european de la Chișinău, România a reluat programul de finanțare „cu suma reîntregită de 100 de milioane de euro”.
O altă parte a aceste sume, potrivit premierului Natalia Gavrilița, va fi îndreptată către alte domenii: „în special proiecte culturale, cum ar fi investițiile în teatrul național, sala cu orgă și alte incinte culturale, proiecte în domeniul mass-media și alte proiecte care vor fi identificate în cadrul negocierilor bilaterale”.
Premierul a mai spus că la ședința comună a guvernelor celor două țări, de vineri, ar urma să fie adoptate și alte decizii importante, cum ar fi „reducerea tarifelor de roaming” și „acorduri care se vor finaliza cu reparația și construcția de noi poduri” peste Prut, în special a podului de la Ungheni, „care va impulsiona dezvoltarea economică în vestul țării”, a mai declarat premierul Natalia Gavrilița.