Naționaliștii slovaci vor lege anti-LGBT ca în Rusia, Ungaria sau Bulgaria. Deocamdată nu le merge

Numărul țărilor care discută introducerea de legi anti-LGBT după model rusesc este în creștere. După Bulgaria, a venit rândul Slovaciei?

Membri ai coaliției de guvernare populist-naționalistă din Slovacia au cerut introducerea unei legislații împotriva „propagandei LGBT în școli”, în cadrul unei campanii mai ample împotriva a ceea ce numesc „prea mult liberalism” în educație.

Deocamdată, ministrul de resort respinge însă demersul, transmițându-le inițiatorilor că sunt alte priorități.

„Neutralitate” în școli

„Jos mâinile de pe copiii noștri. STOP!”, stă scris pe o postare a președintelui partidului naționalist slovac SNS, Andrej Danko. Apelul cere „limitarea propagandei LGBTI” în școlile din Slovacia și susține că SNS dorește „un climat neutru în școli din punctul de vedere al orientării sexuale și identității de gen”.

Asemenea legi au fost adoptate în ultima decadă în Rusia și în Ungaria, iar cel mai recent, luna aceasta, în Bulgaria, în ciuda criticilor apărătorilor drepturilor omului.

Moldova a adoptat o lege asemănătoare în 2016, dar a amendat-o grabnic, după proteste internaționale.

Deocamdată, la Bratislava încercarea de introducere a unei asemenea legi s-a izbit de opoziția persoanei celei mai autorizate: ministrul educației, Tomáš Drucker, care reprezintă un partid mai moderat, Hlas, a spus că nu va analiza propunerea.

În opinia lui Drucker, aceasta nu este o problemă reală a educației în Slovacia. „În școli circulă multe hoax-uri (informații false). Prioritatea noastră este să luptăm împotriva amenințărilor hibride”, a spus ministrul, citat de radioul public din Cehia.

Alături de Orbán

Slovacia, țară predominant catolică, se numără printre puținele membre ale Uniunii Europene care nu acordă drepturi perechilor de același sex, alături de România, Bulgaria sau Polonia.

La Bratislava se află în prezent o coaliție de guvernare care prezintă multe din trăsăturile regimului premierului maghiar Viktor Orbán, promovând în luările de poziție ale premierului Robert Fico și altor lideri opinii „iliberale” – ca și „pacifismul” în chestiunea ucraineană (adică ideea că Kievul trebuie să renunțe la teritorii, dacă vrea pace cu rușii).

În ultima vreme, naționaliștii slovaci de la guvernare și-au făcut o țintă predilectă din persoanele LGBT, pe care le prezintă în mod tendențios ca promotorii unei „ideologii” și membri ai unei mișcări globale, având ca obiectiv distrugerea familiei tradiționale.

„În Slovacia, problematica LGBT este obiectul unei campanii neobosite de trezire a urii”, a spus Peter Weiss, un fost politician slovac.

Lacrimile au trecut, revine ura

Slovacia este una din puținele țări europene unde persoanele LGBT au murit în atacuri teroriste: în octombrie 2022, un tânăr cu vederi de extremă-dreapta a ucis doi bărbați în fața unui club gay din Bratislava. Ulterior, asasinul s-a sinucis, lăsând în urmă o scrisoare în care condamnă liberalismul, evreii, persoanele LGBT etc.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, vizitează locul dublului asasinat împotriva persoanelor LGBT, întâmpinată de proprietarul clubului unde a avut loc tragedia. 13 octombrie 2022.

După asasinat, în Slovacia au avut loc numeroase manifestări publice de condamnare a violenței și de solidaritate cu persoanele LGBT, făcându-i pe unii să spere că țara se va alătura majorității covârșitoare a statelor europene, respectându-le drepturile.

Revenirea la putere a populiștilor naționaliști după alegerile din toamna trecută au confirmat însă o tendință opusă, de restrângere a drepturilor civice, ca și a libertății presei și altor câștiguri post-comuniste, iar Slovacia este considerată tot mai mult o nouă bătaie de cap pentru UE, în rând cu Ungaria lui Orbán.

Demersul homofob al naționaliștilor slovaci vine la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a promovat un decret care oferă cetățenie străinilor ce-și critică propriile țări pentru ideologia lor prea liberală - o aluzie transparentă la drepturile LGBT, una din obsesiile liderului de la Kremlin în confruntarea sa cu democrațiile liberale occidentale.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te