NATO a reiterat sprijinul pentru Afganistan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, 14 iunie, 2021

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că a repetat sprijinul alianței pentru Afganistan într-un apel adresat președintelui Ashraf Ghani, în timp ce militanții talibani își consolidează câștigurile teritoriale realizate în timpul retragerii trupelor internaționale. „Este bine să vorbim astăzi cu președintele @ashrafghani. Situația de securitate din #Afghanistan rămâne profund difcilă și necesită o soluționare negociată”, a scris Stoltenberg pe contul său de Twitter astazi.

„NATO va continua să sprijine Afganistanul, inclusiv cu finanțare; prezența civilă și instruire în străinătate”, a adăugat Stoltenberg. În ultimele săptămâni, militanții talibani au cîștigat controlul asupra unei mari porțiuni a țării, inclusiv în puncte cheie de trecere a frontierei, în timp ce forțele internaționale se retrag.

Există îngrijorări serioase intenaționale, că odata cu avansarea talibanilor si retragerea forțelor internaținale guvernul afgan se poate prăbuși. Oficialii guvernului afgan și reprezentanți ai talibanilor s-au întâlnit pentru discuții în Doha, la 17 iulie, dar la întilnire nu au fost facut progrese.

Peședintele SUA Joe Biden a trimis și el un mesaj similar președintelui pro-occidental Ghani pe 23 iulie, subliniind că și Statele Unite își vor continua susținerea pentru Afganistan, inclusiv cu ajutoare materiale pentru dezvoltare și sprijin umanitar.