Avertisment NATO: Luptele din Ucraina ar putea dura „ani de zile”

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, la Bucea, regiunea Kiev, 2022 aprilie. Aici sunt depozitate mașinile distruse de armata rusă

Secretarul general al NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile și a îndemnat la furnizarea de arme de ultimă generație Kievului, chiar dacă „costurile sunt ridicate”.

Avertismentul a venit în timp ce Rusia și-a intensificat ofensivele împotriva orașului Severodonețk și a altor orașe din estul Ucrainei și în timp ce Uniunea Europeană se pregătește, săptămâna viitoare, să accepte recomandarea de a admite candidatura Ucrainei la blocul comunitar.

„Trebuie să fim pregătiți pentru că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru cotidianul german Bild am Sonntag, în comentarii publicate la 19 iunie. „Chiar dacă costurile sunt ridicate”, a spus el, „nu doar din cauza sprijinului militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”.

### Vezi și... ### Boris Johnson promite mai mult ajutor pentru Ucraina în timpul unei vizite surpriză la Kiev

În urma vizitei făcute la Kiev, la 18 iunie, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, prmi-ministrul britanic Boris Johnson a scris în publicația londoneză Sunday Times că „timpul este factorul vital” și că „totul va depinde de cât de repede își poate consolida capacitatea de a-și apăra solul Ucraina față de viteza cu care își poate reînnoi Rusia capacitatea de a ataca”.

Premierul britanic, Boris Johnson, s-a întâlnit la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski. 17 iunie 2022

Johnson a vorbit despre necesitatea de a evita „oboseala ucraineană” în urma acestui conflict care deja a ucis zeci de mii de ucraineni și a strămutat peste 10 milioane de alte persoane de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să treacă granița pe 24 februarie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pe 19 iunie, prin intermediul Telegram, după o vizită pe linia frontului, că „militarii, poliția [și] Garda Națională... nu se îndoiesc de victoria noastră”. El a mai spus: „Nu vom ceda sudul nimănui, iar tot ceea ce este al nostru vom lua înapoi”.

Statul Major General ucrainean al Forțelor Armate a declarat pe 19 iunie că trupele rusești își concentrează principalele eforturi în direcția Bahmut și Severodonețk, punctul central al ofensivei Rusiei pentru a prelua controlul total asupra regiunii ucrainene de est Luhansk. Un purtător de cuvânt al comandamentului militar al unei regiuni din sud-vestul Ucrainei a declarat că două rachete de croazieră rusești lansate din Crimeea ocupată au fost doborâte peste noapte deasupra regiunii Odesa.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | NATO avertizează: Luptele din Ucraina ar putea dura „ani de zile”