NATO cere Rusiei să își retragă trupele din regiunea transnistreană | Construcțiile abandonate din Chișinău vor fi inventariate

Fotografie de grup de la summit-ul NATO care se desfășoară la Vilnius pe 11 și 12 iulie.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • NATO solicită Rusiei să își retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană „fără consimțământul R. Moldova”, scrie zdg.md, citând comunicatul emis de șefii de stat și de guvern din cadrul NATO, care participă la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic de la Vilnius din 11 iulie 2023. Alianța a subliniat că „se menține ferm în sprijinul pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul viitor și propriul curs al politicii externe, fără interferențe externe, și respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”.
  • Construcțiile nefinalizate de pe teritoriul orașului Chișinău, care sunt conservate și/sau abandonate de peste 3 ani vor fi inventariate de către autoritățile municipale, scrie newsmaker.md. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Ilie Ceban. Autoritățile locale mai spun că starea obiectivelor identificate va fi analizată de către un grup de lucru instituit la nivel de municipalitate, cu identificarea vizuală a gradului de finalizare a acestora, până la finele lunii august 2023.
  • Antreprenorii moldoveni pot accesa granturi pentru îmbunătățirea competitivității la export, transmite IPN. Potrivit viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, programul lansat vine să susțină întreprinderile mici și mijlocii să cucerească noi piețe. Programul va oferi susținere la cel puțin 200 de companii. Mecanismul este implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și este susținut financiar de Grupul Băncii Mondiale.
  • Durata medie de viaţă a crescut în Republica Moldova, scrie TVR Moldova cu referire la Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, conform articolului, durata medie de viață, în 2022, a ajuns la 71,4 ani, în creştere cu 2,4 ani comparativ cu 2021. Potrivit Biroului Național de Statistică, creșterea speranței de viață se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale, atât la bărbați, cât și la femei. Rata mortalității generale a constituit anul trecut 14,2 decedați la 1000 de locuitori.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, a trezit un interes sporit postarea Europei Libere, în care se spune că Fruntașii Partidului Șor nu vor putea candida la alegeri timp de 3 ani. Un asemenea proiect de lege a fost înregistrat în Parlament de mai mulți deputați ai PAS, care își motivează inițiativa prin dorința de a exclude „unele posibilități de transfer a imaginii partidului interzis asupra partidelor „clone”.
  • Și pe Instagram-ul moldovean, una din postările cele mai vizualizate este a Europei Libere, care anunță că aproape 60% din cetățeni susțin aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, 31,5% nu sunt de acord, iar 8,6% nu au decis. Postarea prezintă datele unui sondaj dedicat percepției cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană, prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).