„Comanda va fi operațională în septembrie, vor fi 700 de oameni în Germania... și va furniza sprijinul și asistența de securitate pentru Ucraina, coordonând eforturile aliaților NATO”, a spus Stoltenberg la sosirea la summitul Comunității Politice Europene, ținut la Palatul Blenheim, din Anglia.
Crearea noii structuri, numită Asistență de Securitate și Instrucție NATO pentru Ucraina (NSATU), a fost decisă la summitul NATO de la Washington, din 9-11 iulie. Sediul ei se va afla la Wiesbaden, în sud-vestul Germaniei, unde se află și centrul de comandă al trupelor americane din Europa.
Până de curând, alianța Nord-Atlantică a ezitat să ajute militar Ucraina ca un bloc, preferând înțelegerile bilaterale între membrii NATO și Kiev.
- Te-ar putea interesa și: Summitul NATO de la Washington și adevărata sa moștenire
În ultimele luni, pe fondul îngrijorărilor sporite legate de avansurile rusești pe frontul estic din Ucraina, NATO a început să construiască un cadru nou, de asistență mai directă.
Rusia a condamnat mereu orice formă de ajutor occidental pentru Ucraina, spunând că de fapt NATO este deja implicată direct în conflict - un lucru pe care alianța îl neagă.
Joi, Kremlinul și-a reiterat și opoziția față de decizia Statelor Unite de a reîncepe desfășurarea periodică de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, din 2026, pentru prima dată după Războiul Rece.
Agenția Interfax l-a citat la 18 iulie pe ministrul-adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, cu declarația că țara sa ar putea la rândul ei desfășura rachete cu focoase nucleare, ca răspuns la planurile SUA de a disloca rachete de tip Tomahawk sau SM-6. (MȚ)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te