NATO: dacă Putin folosește arma nucleară, el va încălca o linie fundamentală

Racheta inter-continentală rusă Sarmat într-o locație neprecizată din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin va trece peste o „foarte importantă linie”, dacă va ordona folosirea de arme nucleare în Ucraina, a avertizat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-un moment când atât Alianța Nord-Atlantică cât și Rusia fac exerciții militare în zilele care vin, notează agenția Asociated Press.

Exercițiul NATO de săptămâna viitoare se numește Steadfast Noon, și e vorba de manevre militare programate de multă vreme, la care vor lua parte avioane de luptă capabile să poarte focoase nucleare, dar care nu vor avea la bord muniție activă. Rusia are programate exerciții militare în aceeași perioadă.

### Vezi și... ### Moldova participă la Bruxelles la discuțiile despre înarmarea Ucrainei

Întrebat ce va face NATO dacă Rusia va lansa un atac nuclear, Stoltenberg a spus că nu va explica exact cum va răspunde Alianța, adăugând însă că „asta va schimba fundamental natura conflictului, și va însemna că a fost încălcată o linie foarte foarte importantă”.

Declarațiile lui Stoltenberg vin după o reuniune a ceea ce se numește Grupul NATO de Planificare Nucleară, care a avut loc cu ocazia întâlnirii miniștrilor apărării din Alianță de la Bruxelles, în contextul amenințărilor președintelui rus Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Chiar folosirea unor arme atomice de mici dimensiuni [tactice, n.red] va fi un lucru foarte serios, și va schimba fundamental natura războiului din Ucraina, iar asta va avea bineînțeles consecințe”, a mai spus secretarul general al NATO, citat de Asociated Press.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.