„Decizia președintelui [rus Vladimir]Putin de a ataca Ucraina a fost o greșeală strategică, cu consecințe grave și pentru Rusia și poporul rus. Rămânem uniți și hotărâți să ne opunem agresiunii Rusiei, să ajutăm guvernul și poporul Ucrainei și să apărăm securitatea tuturor Aliaților”, se arată în declarația finală a summitului NATO, care a avut loc joi, la Bruxelles.
Liderii NATO au condamnă „crimele de război” comise în Ucraina în cursul invaziei rusești, și avertizează că aceste grave încălcări ale dreptului internațional vor fi anchetate.
În declarația comună a summitului de la Bruxelles se cere din nou Rusiei, dar și Republicii Belarus care o sprijină, să pună capăt războiului din Ucraina și să-și retragă trupele din această țară. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a distrus pacea în Europa, a produs imens de multă suferință și distrugeri”, se mai spune în document.
Se cere de asemenea Rusiei să permită evacuarea civililor din orașele ucrainene asediate, începând cu Mariupol, dar și să pună capăt atacurilor îndreptate împotriva țintelor civile cum ar fi spitale, școli sau blocuri de locuințe.
Moscova este avertizată din nou că va avea de suferit consecințe extrem de grave dacă va recurge la arme chimice, avertisment formulat deja de președintele Joe Biden recent, încă la Washington.
Participanții la summit își reafirmă sprijinul pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenki, dar și pentru „independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, extinzându-se în apele sale teritoriale”. Menționarea apelor teritoriale este o noutate, adăugată special pentru cazul Ucrainei la o formulare altfel standard.
Rusia, dar și Belarus sunt acuzate că încearcă să „distrugă fundamentul ordinei globale de securitate”, motiv pentru care s-au impus deja sancțiuni serioase. Iar occidentul îți va continua presiunile, se mai arată în comunicatul final, în care liderii NATO reafirmă și hotărârea Alianței de a continua să sprijine Ucraina politic și practic, cu arme și cu ajutoare umanitare.
Liderii NATO resping din nou orice compromis când vine vorba de principiile „fundamentale care stau la baza securității europene și globale, inclusiv că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propria strategie de securitate, fără amestec din afară. Ne reafirmăm angajamentul față de „politica ușilor deschise” a NATO”.
NATO se angajează de asemenea că acorde sprijin pe măsură și în raport cu nevoile fiecărei „țări partenere”, confruntate cu „amenințările și interferența Rusiei”.
Decizii concrete privind acest sprijin vor fi luate în aprilie, la reuniunea miniștrilor de externe NATO.
Comunicatul final trece în revistă și toate măsurile concrete care s-au luat și urmează a fi luate pentru a întări apărarea statelor NATO din flancul estic, inclusiv înființarea a patru batalioane noi în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Se vorbește de asemenea despre creșterea cheltuielilor pentru apărare în toate țările membre, o măsură agreată de de către acestea.