NATO organizează un exercițiu de descurajare nucleară „de rutină” pe fondul tensiunilor cu Rusia

NATO a organizat exerciții de descurajare nucleară în Europa de Vest, pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia, provocate de amenințările nucleare voalate ale președintelui Vladimir Putin în fața pierderilor militare ale Moscovei în Ucraina.

„Exercițiul 'Steadfast Noon' implică 14 țări și până la 60 de avioane de diferite tipuri, inclusiv avioane de luptă de generația a patra și a cincea, precum și avioane de supraveghere și avioane cisternă”, a precizat printr-un comunicat alianța militară formată din 30 de membri. În comunicat se precizează că „activitatea de antrenament de rutină” - care se desfășoară până la 30 octombrie - a fost planificată înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și nu are legătură cu situația actuală.

În cadrul exercițiului vor avea loc zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Marii Britanii și Mării Nordului. Noul concept strategic al NATO, adoptat de liderii aliați la summitul de la Madrid din iunie, arată clar că „scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni abuzul de forță și de a descuraja agresiunea”, se spune în comunicat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins orice apel la anularea exercițiului, după ce Putin și-a intensificat retorica nucleară în timp ce forțele rusești au suferit răsturnări de situație în Ucraina.