NATO promite mai mult sprijin R. Moldova | În ce piscine te poți răcori cu 100 de lei

La summit-ul NATO de la Madrid din 29 iunie 2022, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Island, Germania, Slovacia și Belgia au fost reprezentate de ministre de externe, ale apărării și deputate.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Ministrul de externe, Nicu Popescu, spune că este la curent cu declarația NATO din 29 iunie, prin care s-a decis intensificarea sprijinului pentru Republica Moldova și alte țări. Popescu a spus citat de portalul postului Pro TV Chișinău că nu are încă detalii, dar s-a arătat convins că sprijinul Alianței va întări capacitatea R. Moldova „de a rezista într-un mediu internațional foarte problematic”. Popescu a reacționat după ce președintele român Klaus Iohannis a anunțat că, la reuniunea lor de la Madrid, liderii țărilor NATO au decis să mărească sprijinul politic și practic pentru țări partenere, inclusiv pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia Herțegovina.
  • Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat postului Jurnal TV că, în dosarul fraudei bancare, a fost pus sechestru pe bunuri în valoare de aproape 7 miliarde de lei aflate atât în R. Moldova cât și în străinătate. Portalul Jurnal.md îl citează pe Robu și cu declarația că bunuri în valoare de 1,5 miliarde de lei din cele sechestrate ar aparține fostului oligarh, Vlad Plahotniuc, care se ascunde în străinătate.
  • Fostul președinte Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu pentru 30 de zile, relatează portalul TV8, după ce Curtea de Apel Chișinău a examinat și a respins la 29 iunie un recurs al politicianului. Instanța a respins însă și cererea procurorilor de a-l plasa pe fostul președinte în arest preventiv. Reținut la sfârșitul lunii mai, Dodon este cercetat într-un dosar în care este acuzat de acte de corupție și de trădare, dar spune că este nevinovat și că dosarul i-ar fi fost fabricat la cererea rivalei sale, președinta Maia Sandu.
  • Vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a anunțat că, în urma semnării unui acord cu Uniunea Europeană, transportatorii moldoveni de mărfuri vor putea circula pe teritoriul UE fără autorizații. Portalul Newsmaker.md precizează că acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023, cu posibilitatea de a fi prelungit. Existența autorizațiilor restricționa circulația transportatorii moldoveni într-un moment în care UE a devenit singura destinație sigură din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
  • Congresul Autorităților Locale din R. Moldova (CALM) a criticat Cancelaria de Stat pentru faptul că a atacat în instanță decizia autorităților locale din Chișinău de a majora tarifele la călătoria în transportul public. Într-o declarație a CALM citată de portalul Ziarului de Gardă se spune că intervenția autorităților centrale este excesivă, în timp ce municipiul Chișinău trebuie să se poată bucura de autonomie locală. Consiliul Municipal Chișinău a schimbat metodologia de calcul și a permis primarului Ion Ceban să dispună ca de la 1 iulie prețul unui bilet la troleibuz să crească la 6 lei.

Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Știrea că Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu a suscitat un mare interes pe Facebook, în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor, CrowdTangle. Cea mai populară postare despre această decizie a justiției aparține postului TV8. Alte teme virale sunt perchezițiile din 29 iunie la domiciliul fostului ministru de interne, Alexandru Jizdan, despre care informează pe Facebook portalul Jurnal.md și rezultatele unui sondaj, citate de Pro TV Chișinău, despre popularitatea ridicată a președinte Maia Sandu.
  • Pe Instagram-ul moldovean, este virală o postare a portalului Moldova.org intitulată: 7 piscine din țară unde poți să te răcorești. Este atașată și informația utilă că prețul biletului de intrare începe de la 100 de lei.