NATO promite sprijin R. Moldova și cere retragerea trupelor rusești

Ceremonie aniversară a NATO, la Washington, 9 iulie 2024.

Liderii NATO, reuniți la summitul aniversar de la Washington, au salutat eforturile Republicii Moldova de a avansa pe calea europeană și au promis să sprijine capacitățile de securitate și apărare ale țării în fața amenințărilor hibride.

Declarația finală a summitului Alianței Nord-Atlantice din 10 iulie menționează Republica Moldova, alături de Bosnia și Herțegovina.

„Salutăm eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează cu integrarea europeană, ca și ale Bosniei şi Herțegovinei, și ne angajăm să sprijinim capacitățile lor de securitate și apărare și să le consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride”, se spune în declarație, într-un alineat dedicat relațiilor NATO cu partenerii săi.

Summit-ul de la Washington este unul aniversar atât pentru Alianță, care împlinește 75 de ani, cât și pentru relația sa cu partenerii, marcând 30 de ani de la lansarea programului „Parteneriat pentru pace”.

„Parteneriatele NATO rămân esențiale pentru consolidarea stabilității, influențarea pozitivă a mediului de securitate global și respectarea dreptului internațional (...). Vom continua să consolidăm dialogul politic și cooperarea practică cu partenerii, pe baza respectului reciproc, a beneficiilor și a intereselor ambilor, aliați și parteneri”, se spune în declarație.

Republica Moldova este parte a programului „Parteneriat pentru pace” (PfP) din 1994, iar începând cu anul 2014 contribuie la operațiunea de pacificare KFOR condusă de NATO în Kosovo. Tot din 2014, Republica Moldova participă la două inițiative ale NATO: Inițiativa de Consolidare a Capacităților de Apărare (DCBI) și Platforma de Interoperabilitate.

„Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru contribuțiile lor semnificative la operațiunile și misiunile NATO”, se arată în declarație.

Nu în ultimul rând, liderii țărilor NATO au cerut Rusiei să-și retragă trupele din Republica Moldova despre care Chișinăul spune că staționează ilegal.

„Solicităm Rusiei să își retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate acolo fără acordul acestora”, se spune în documentul NATO, într-un alineat în care se afirmă că Rusia poartă responsabilitatea exclusivă pentru războiul din Ucraina.

„Rusia trebuie să înceteze imediat acest război și să își retragă complet și necondiționat toate forțele din Ucraina, în conformitate cu rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Nu vom recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei de teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea”, punctează liderii alianței.

Războiul din Ucraina este una din temele majore ale reuniunii aniversare de la Washington.

La reuniunea de la Washington participă și ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, la invitația secretarului de stat american, Antony Blinken.

Șeful diplomației moldovene urma să țină un discurs în cadrul forumului „Parteneriatele NATO”, iar pe durata celor trei zile ale summit-ului avea programate întrevederi cu omologi și oficiali din țările aliate și partenere.

„În cadrul discuțiilor, voi reitera interesul național al Republicii Moldova pentru consolidarea parteneriatului tradițional și credibil cu Alianța Nord-Atlantică. În același timp, voi sublinia importanța promovării reformelor democratice în domeniul rezilienței naționale, în condițiile unui mediu internațional de securitate în continuă transformare, în special afectat de crizele geopolitice din regiune și lume”, a declarat Mihai Popșoi, cu ocazia vizitei la Washington.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te