NATO sprijină Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană

Reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în timpul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO la sediul Alianței, Bruxelles, Belgia, 12 octombrie 2022

Pe 12 octombrie, aliații Ucrainei au anunțat livrarea de noi sisteme de apărare antiaeriană și s-au angajat să acorde mai mult ajutor militar Kievului pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete „nediscriminatorii” ale Rusiei în întreaga țară.

Rusia a lansat valuri de rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina timp de două zile la rând, bombardând mai multe orașe, inclusiv Kiev, ca represalii pentru o explozie din weekend care a avariat singurul pod dintre Crimeea anexată de Moscova în 2014 și Rusia continentală.

Promisiunile aliaților au inclus un anunț al Franței că va livra sisteme radar și de apărare aeriană Ucrainei în următoarele săptămâni. Canada a declarat că va furniza, printre altele, muniții de artilerie și îmbrăcăminte de iarnă.

Germania a trimis primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM planificate, în timp ce Washingtonul a declarat că va accelera livrarea sistemului de apărare aeriană NASAMS promis. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ultimele atacuri ale Rusiei au scos la iveală „răutatea și cruzimea” acesteia de când a invadat Ucraina și nu au făcut decât să unifice comunitatea internațională. Austin a declarat reporterilor, după reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina de la Bruxelles, că Ucraina a căpătat avânt din septembrie cu câștiguri extraordinare, dar că va avea nevoie de mai mult ajutor.

### Vezi și... ### „Anexarea ilegală” a regiunilor ucrainene, condamnată de Adunarea Generală ONU