Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a început la weekend un turneu în Lituania și Letonia, având în program inspectarea pregătirii pentru luptă a unei forțe a Alianței Nord Atlantice staționate pe teritoriu leton. Turneul va culmina cu participarea la o întâlnire a miniștrilor de externe din NATO, care va avea loc la Riga pe 30 noiembrie.
Vorbind la o conferință de presă la Riga, pe 28 noiembrie, Stoltenberg a spus că NATO și-a întărit în mod semnificativ prezența în această regiune estică. „Pentru prima dată în istoria noastră, avem grupuri de luptă pregătite de acțiune în regiunea baltică, inclusiv unul în Letonia și unul în Lituania”, a spus oficialul.
El a amintit că NATO mai desfășoară misiuni de poliție aeriană în țările baltice și are nave la țărmurile acestora, fiind acum mai prezentă în regiune și în aer, și pe mare, și pe uscat.
Stoltenberg i s-a alăturat la Riga președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care vizitează și ea regiunea pe fundalul îngrijorărilor cauzate de criza imigranților din Belarus.
Cerem Rusiei să fie transparentă, să reducă tensiunile...
Secretarul general al NATO a spus că cei doi oficiali au mai discutat despre „consolidarea militară nejustificată și neexplicată a Rusiei în apropiere de Ucraina”. „Cerem Rusiei să fie transparentă, să reducă tensiunile. (...) NATO rămâne vigilentă, suntem gata să apărăm toate țările membre și vom continua să furnizăm sprijin practic și politic partenerei noastre, Ucraina”, a spus Stoltenberg.
El și președinta Comisiei Europene au acuzat Minskul de orchestrarea
crizei imigranților la granițele cu Polonia, Letonia și Lituania, membre ale Uniunii Europene și NATO. Regimul lui Alexandr Lukașenka este acuzat că, în ultimele luni, a adus premeditat la Minsk mii de imigranți din țări ale Orientului Mijlociu pentru a-i direcționa către Uniunea Europeană, o acuzație pe care o respinge.
Stoltenberg și Von der Leyen au promis că vor contracara ceea ce numesc „amenințarea hibrid” din partea Republicii Belarus, avându-se în vedere o provocare de securitate care combină mijloacele militare tradiționale și alte tactici, cum ar fi dezinformarea.
### Vezi și... ### Ucraina este pregătită de orice escaladare a tensiunilor de la granița cu RusiaPreședinta Comisiei Europene a spus că blocul comunitar va tripla finanțarea acordată pentru gestionarea frontierelor Letoniei, Poloniei și Lituaniei, care va ajunge la 200 de milioane de euro în 2021 și 2022.
Ea a spus că banii vor fi folosiți în principal pentru achiziția de vehicule de patrulare și supraveghere electronică, inclusiv drone.
Sute de imigranți, în special irakieni, care au sosit în Belarus, încercând să intre în Polonia, au fost repatriați în ultimele zile cu avionul, iar noi zboruri urmau să aibă loc pe 29 noiembrie.
Secretarul general al NATO a avertizat însă că nu s-a ajuns deocamdată la finalul crizei.