NATO va prioritiza protecția infrastructurii ucrainene. Moldova ar avea, evident, de profitat

Într-un restaurant din Kiev, o casieriță este ajutată să țină socoteala de un bărbat cu lanterna telefonului mobil, la 28 noiembrie, în timpul unei pene de curent provocată de ruși.

Membrii NATO au căzut de acord să facă din protecția infrastructurii, în special energetice, a Ucrainei, o prioritate de top a alianței, a spus secretarul general Mark Rutte. Decizia este luată pe fundalul bombardării de către Rusia a orașelor și satelor ucrainene cu drone și rachete.

Vorbind reporterilor a doua zi după întrevederea miniștrilor de externe ai alianței din cele 32 de state membre, miercuri, Rutte a spus că s-a discutat furnizarea către Ucraina a suficiente sisteme de protecție aeriană pentru a asigura protejarea infrastructurii sale împotriva atacurilor rusești.

„A existat un consens clar seara trecută că Ucraina trebuie ajutată, în special în ce privește infrastructura, care trebuie să fie o prioritate”, a spus Rutte.

„Sunt sigur că aliații se vor asigura în următoarele zile că tot ceea ce poate fi furnizat Ucrainei, va fi furnizat”, a adăugat el.

Rusia continuă să țintească infrastructura energetică a Ucrainei pentru a treia iarnă consecutivă, provocând pagube serioase și întreruperea alimentării cu electricitate a mii de civili.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, la conferința de presă la încheierea reuniunii miniștrilor de externe NATO la sediul Alianței din Bruxelles, 4 decembrie 2024.

Interes special în Moldova

Situația infrastructurii energetice din Ucraina invadată de ruși este urmărită cu atenție specială de vecina ei, R. Moldova, care a fost nevoită să recurgă la închiderea punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, din cauza căderilor de rețea.

Autoritățile de la Chișinău condamnă periodic distrugerea ei de către atacurile rusești, cum a făcut-o cel mai recent președinta Maia Sandu.

Discuțiile despre o posibilă participare vestică mai directă la apărarea antiaeriană a Ucrainei vin când R. Moldova se confruntă și ea cu incidente în care în spațiul ei aerian intră obiecte zburătoare, în special drone, din spațiul de conflict. Doar în ultima lună au fost înregistrate cel puțin cinci astfel de incidente, inclusiv o dronă descoperită lângă Chișinău.

Aceste situații au dat naștere unei dezbateri privind măsurile de doborâre a acestor drone, unii întrebându-se dacă nu cumva România ar putea interveni în acest sens. Întrebat despre acest aspect, șeful NATO, Mark Rutte, a spus marți că aceste discuții trebuie purtate la nivel bilateral de autoritățile române și moldovene, și nu neapărat cu alianța Nord-Atlantică.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te