NATO și UE condamnă atacurile masive rusești asupra orașelor ucrainene

Kiev după atacul rusesc cu rachete de luni dimineață, 10 octombrie 2022.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg și aliații europeni au criticat valul „oribil” de atacuri cu rachete, lansat luni dimineață de Rusia împotriva mai multor orașe din Ucraina. Au fost lovite multe ținte civile, iar potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 11 persoane au fost ucise, între care 8 la Kiev.

Moscova a spus că sunt represalii pentru acțiunile „teroriste” ale Kievului, în primul rând explozia de sâmbătă a unui camion capcană pe podul strategic care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea, anexată abuziv de Moscova încă din 2014. Podul rutier și cel feroviar au fost parțial distruse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că și-a programat intenționat atacurile la ora de vârf a traficului matinal pentru a lovi cât mai mulți civili. A fost vizată și infrastructura energetică a țării, atacată și cu drone kamikaze de fabricație iraniană.

„Am vorbit cu ministrul de externe (ucrainean) Dmitro Kuleba și am condamnat atacurile oribile și fără discriminare ale Rusiei împotriva infrastructurii civile din Ucraina”, a scris Secretarul general ONU, Jens Stoltenberg pe Twitter.

„NATO va continua să sprijine poporul ucrainean curajos în lupta sa cu agresiunea Kremlinului atât timp cât este nevoie”, a mai scris Stoltenberg.

La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat „șocată și îngrozită” de atacurile rusești de luni asupra orașelor ucrainene.

„Rusia a arătat încă o dată lumii ce reprezintă: teroare și brutalitate”, a spus von der Leyen, vorbind în orașul estonian Narva.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.