Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană au declarat pe 28 septembrie că scurgerile din conductele de sub Marea Baltică au fost cauzate de un „sabotaj”, și au promis cel mai „robust răspuns posibil” pentru a asigura protejarea acestei infrastructuri europene majore, fără însă să acuze pe cineva pentru acest incident.
Conductele Nord Stream1 și Nord Stream 2 s-au spart în mai multe locuri în zone economice exclusiviste ale Danemarcei și Suediei, într-un moment când nu se aflau în funcțiune, și în contextul unui conflict energetic dintre Rusia și Europa.
### Vezi și... ### Posibil sabotaj | Suedia investighează scurgerile din gazoductul Nord Stream„Sabotajul” a fost discutat la Bruxelles de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și ministrul danez al Apărării Morten Bodskov. „Am vorbit despre apărarea infrastructurii esențiale a țărilor NATO”, a afirmat pe Twitter șeful Alianței militare vestice, din care fac parte și majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.
Pe 28 septembrie UE a formulat o avertizare dură contra oricui ar încerca să atace structurile energetice fundamentale ale blocului de 27 de țări: „Orice întrerupere deliberată a infrastructurii energetice europene este total inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unit”, a spus coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borell, într-un avertisment similar cu acela formulat de șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Subiectul a fost abordat și de Carl Bildt, copreședintele Consiliului European pentru Relații Externe care a spus pe Twitter: „Dacă e adevărat că sunt două găuri în două conducte la 6 kilometru una de alta, asta în nici un caz nu poate avea cauze naturale și nu poate fi un accident. Și nu poate fi vorba de opera unor amatori”.