Nava Razoni va ajunge la Istanbul cu întârziere, probabil la miezul nopții

Nava de transport Razoni sub pavilion de Sierra a plecat din portul Odesa pe 1 august. Ea are la bord 26.000 de tone de porumb și se îndreaptă spre Tripoli, Liban, cu o escală pentru inspecție la Istanbul, Turcia, unde ar fi trebuit să ajungă în după-amiaza zilei de 2 august.

Turcia a anunțat că prima navă cu cereale ucrainene care a plecat ieri din portul Odesa este așteptată la Istanbul abia „după miezul nopții”. Transportul întârzie, se pare, din cauza vremii nefavorabile. În apele ucrainene, nava Razoni a înaintat încet și din cauza unor posibile mine.

Nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, care a pornit luni din portul Odesa spre Liban, transportând 26.000 de tone de porumb, trebuia să ajungă la Istanbul în după-amiaza zilei de marți, 2 august. Transportul întârzie însă din cauza vremii nefavorabile, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul.

În apele ucrainene, nava a înaintat foarte încet, cu doar șapte noduri, din cauza unor posibile mine, dar apoi a reușit să prindă viteză, a precizat site-ul Marine Traffic. La orele prânzului, Razoni se deplasa deja spre sud, de-a lungul coastei bulgare, în largul portului Burgas.

Transportul va fi inspectat de un centru special de coordonare comună, înființat săptămâna trecută, din care fac parte oficiali civili și militari din Ucraina și Rusia și reprezentanți ai Turciei și Organizației Națiunilor Unite. În conformitate cu procedura convenită, inspecțiile nu vor avea loc în portul Istanbul, ci pe mare, la gura Bosforului. Presa a fost avertizată să nu se apropie de navă.

O oficialitate turcă de rang înalt a declarat pentru Reuters marți 2 august că Ankara se așteaptă ca cel puțin o navă cu cereale să părăsească zilnic porturile ucrainene, atâta timp cât acordul negociat de ONU va fi valabil.

### Vezi și... ### Reluarea exporturilor de cereale ucrainene: „O ușurare pentru toată lumea” (D. Kuleba)

Plecarea navei Razoni a fost aplaudată de comunitatea internațională, secretarul general al ONU Antonio Guterres salutând „călduros” evenimentul, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a mulțumit Turciei, membră a Alianței, pentru „rolul său esențial”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a salutat și el vestea că Razoni a părăsit Odesa, spunând că este o evoluție „foarte pozitivă” și o „bună ocazie de a testa eficiența mecanismelor convenite în timpul discuțiilor de la Istanbul”.

Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat, în discursul său nocturn de luni seara, că este „prea devreme” pentru a sărbători: „Portul funcționează, exporturile s-au reluat și se poate spune că este un prim semnal pozitiv (...). Acum, totul depinde de implementarea parametrilor de securitate ai inițiativei, de responsabilitatea partenerilor, în primul rând ONU și Turcia. Noi nu putem să ne facem iluzii că Rusia se va abține de la blocarea exporturilor ucrainene. (...) Să vedem deci cum funcționează acordul și dacă acțiunea sa va fi garantată”, a declarat liderul de la Kiev.

Primul transport de cereale ucrainene a reînviat speranțele că o criză alimentară globală poate fi evitată. „Ucraina împreună cu partenerii noștri au făcut astăzi încă un pas în prevenirea foametei în lume”, a declarat luni Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al infrastructurii, într-o postare pe Twitter. El a spus că Ucraina a făcut „totul” pentru a restabili porturile și că ridicarea blocadei va aduce economiei ucrainene venituri de 1 miliard de dolari în valută. Potrivit ministrului, 16 nave încărcate au fost blocate în porturile Ucrainei de la începutul invaziei rusești și că se așteaptă ca porturile să-și recapete capacitatea de transport în următoarele săptămâni.

Pe 22 iulie, la Istanbul, Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite au semnat un acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile Odesa, Cernomorsk și Iujne, de la Marea Neagră. Însă, la mai puțin de 24 de ore, înțelegerea a fost pusă la îndoială, după ce forțele rusești au atacat portul Odesa.

Rusia a explicat că a lovit ținte militare și că acordul nu o împiedică să-și desfășoare ceea ce numește „operațiunea militară” din Ucraina. Autoritățile ucrainene au respins însă explicația Rusiei.

### Vezi și... ### Marea Britanie spune că Rusia nu a avut ținte militare atunci când a lovit portul Odesa

Între timp, Clubul ucrainean al asociațiilor de afaceri agrare (UCAB) a declarat că Ucraina a exportat luna trecută 3 milioane de tone de produse agricole, ocolind porturile sale maritime blocate de Rusia. Exporturile agricole ar fi crescut luna trecută cu 12% față de luna iunie, în timp ce exporturile de cereale au crescut cu 21%, ajungând la 1,7 milioane de tone. Totuși, mai mult de 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut așteaptă încă să fie exportate. Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

### Vezi și... ### Prețurile la alimente ar putea începe să scadă (Wall Street Journal)