Navalnîi: O viață de politică, proteste și închisoare

În decursul unui deceniu, Aleksei Navalnîi (fotografiat în 2010), liderul opoziției, avocat corporatist și activist anticorupție, s-a transformat  din cel mai mare dușman al Kremlinului, în cel mai proeminent prizonier politic al Rusiei.

Navalnîi, 47 de ani, ispășește o pedeapsă combinată de 11 ani și jumătate de închisoare pentru condamnări anterioare și acum își așteaptă soarta într-un nou proces desfășurat cu ușile închise care l-ar putea ține în spatele gratiilor încă 20 de ani.

Navalnîi uitându-se pe fereastra celulei sale din Moscova, în decembrie 2011. El a fost condamnat la 15 zile de detenție pentru „rezistență la oamenii legii”. A fost prima arestare din ceea ce mai târziu aveau să devină un eveniment obișnuit.

Navalnîi (stânga) a fost reținut de poliție în timpul unui miting la Moscova, pe 5 martie 2012, după ce Vladimir Putin a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale.

Navalnîi spunea despre partidul lui Putin, Rusia Unită, că este „partidul escrocilor și al hoților".

Susținătorii entuziasmați îl îmbrățișează pe Navalnîi în mai 2012. El și politicianul de stânga Serghei Udalțov au fost eliberați din detenție după ce au efectuat o pedeapsă de 15 zile pentru „participare la un eveniment public ilegal” la Moscova. Cei doi au fost arestați în timp ce protestau împotriva învestirii lui Putin.

În decembrie 2012, Navalnîi a fost arestat în timpul unui miting neaprobat în inima Moscovei. Personalitățile opoziției au susținut că au fost reținuți pentru a-i împiedica să participe la un protest împotriva lui Putin.

Navalnîi și soția sa, Iulia,  împreună, după o ședință de judecată, alături de un susținător cu un afiș pe care scrie „Pentru Navalnîi” în orașul Kirov din nord-vestul zilei de 16 mai 2013.

Acuzat de delapidare, Navalnîi a insistat că acuzațiile sunt o răzbunare pentru faptul că a expus corupția guvernamentală la nivel înalt și pentru campaniile sale împotriva lui Putin.

Navalnîi și soția sa călătoresc cu trenul de la Kirov la Moscova pe 20 iulie 2013. El fusese eliberat după ce a primit o condamnare cu suspendare pentru acuzația de deturnare de fonduri.
 

Navalnîi și fratele său, co-inculpat în proces, Oleg, participă la o audiere în instanță la Moscova, la 30 decembrie 2014, într-un caz separat de deturnare de fonduri. Instanța a decis ca Navalnîi să fie condamnat cu suspendare, dar Oleg a primit 3 ani și jumătate cu executare.

Navalnîi încearcă să se ridice după ce el și asociații săi au fost atacați de un grup de cazaci pe aeroportul din Anapa, în sudul Rusiei, în mai 2016.
 

Iulia, soția lui Navalnîi, îl îngrijește după ce un atacator neidentificat l-a stropit cu vopsea verde după un miting la Moscova, la 27 aprilie 2017. Navalnîi a suferit arsuri la ochi în urma atacului.

Cuplul sărbătorește nominalizarea pentru alegerile prezidențiale de la Moscova pe 24 decembrie 2017. Navalny a condus o campanie populară de un an și a organizat nenumărate mitinguri pentru a determina Kremlinul să-l lase să candideze.

Navalnîi se îndreaptă către Comisia Electorală Centrală a Rusiei, Moscova, 25 decembrie 2017.

Navalnîi a fost descalificat de la candidatură din cauza condamnării sale penale. Decizia a fost percepută pe scară largă ca fiind motivată politic.

Poliția îl reține pe Navalnîi pe 12 iunie 2019, în timpul unui miting de susținere a jurnalistului de investigație Ivan Golunov, care a fost arestat și acuzat de posesie de droguri.

Un Navalnîi vizibil bolnav, cu ochii roșii și umflați, stă pe un pat de spital din Moscova, pe 29 iulie 2019, în timp ce execută o pedeapsă de 30 de zile de închisoare pentru acuzația de convocare a unui protest neautorizat. El a spus că a crezut că a fost otrăvit, dar medicii i-au atribuit boala „unei reacții alergice acute”.

Navalnîi și familia sa după ce au votat la alegerile pentru consiliul orașului la Moscova, pe 8 septembrie 2019. Navalnîi susținea că guvernul rus i-a înghețat toate conturile bancare, precum și pe cele ale soției sale, ale celor doi copii și ale părinților lui.

Ivan Jdanov, Liubov Sobol și Navalnîi (de la stânga la dreapta) iau parte la un miting pentru a marca cinci ani de la asasinarea politicianului de opoziție Boris Nemțov în afara zidurilor Kremlinului  și pentru a protesta împotriva propunerilor de amendamente la constituție la Moscova pe 29 februarie 2020.

Urmărind o înregistrare video pe rețelele de socializare care arată cum este transportat Navalnîi pe o targă de o echipă de ambulanță în Omsk, după ce s-a îmbolnăvit grav din cauza unei presupuse otrăviri în timp ce se afla la bordul unui zbor de la Tomsk la Moscova, la 20 august 2020.

Navalnîi într-o fotografie cu familia la spitalul Charite din Berlin, la 15 septembrie 2020.

Medicii germani care l-au tratat pe Navalnîi au spus că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, o armă chimică mortală. Navalnîi a petrecut săptămâni întregi în comă indusă medical.
 

Navalnîi este înconjurat de jurnaliști în avion, înainte de zborul spre Moscova, pe un aeroport din Berlin, la 17 ianuarie 2021.

După ce și-a revenit după otrăvire, Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia. La sosirea pe un aeroport din Moscova, el a fost reținut pentru că a încălcat termenii eliberării condiționate, părăsind țara fără permisiune.

Navalnîi face simbolul inimii în timpul unei audieri la tribunalul orășenesc din Moscova pe 2 februarie 2021. A fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare.

Susținătorii lui Navalnîi desenează inimi cu lanternele telefoanelor mobile în sprijinul lui, la Moscova, în februarie 2021. Liderii opoziției au îndemnat oamenii să lumineze cu lanternele telefoanelor mobile în semn de solidaritate cu Navalnîi, în timp ce țara a cunoscut mai multe weekenduri de proteste la nivel național.

Navalnîi participă prin legătură video la o ședință de judecată din Moscova la 24 mai 2022.  

Avocatul Vadim Kobzev a declarat la 21 iulie 2023 că Navalnîi a fost trimis la izolare timp de 13 zile pentru că „s-a prezentat în mod necorespunzător la un gardian”. A fost cea de-a 17-a oară când a stat într-o celulă de izolare punitivă din august 2022. Cu o zi mai devreme, procurorii au cerut instanței să îl condamne la încă 20 de ani pentru acuzații printre care și ceaw de extremism.

 

Aleksei Navalnîi a fost arestat de peste 10 ori din 2011. Are de executat acum alți 20 de ani de închisoare. RFE/RL trece în revistă unele dintre cele mai memorabile momente ale vieții celui mai proeminent lider al opoziției din Rusia în anii săi de activism public.