„Imediat după apelul meu, am fost dus în fața unei comisii care m-a anunțat că, din cauza faptului că sunt incorigibil, voi fi transferat într-o «EPKT» pentru o perioadă de 12 luni”, a scris Navalnîi, pe 27 septembrie, într-o postare pe X, fostul Twitter, referindu-se la celulele considerate în general ca având cele mai dure condiții de detenție.
„Un an de EPKT este cea mai severă pedeapsă posibilă în toate tipurile de închisori”, a spus el.
Nu este clar dacă pedeapsa va fi executată într-o închisoare cu regim special sau în închisoarea de maximă securitate IK-6, aflată la 250 de kilometri est de Moscova, unde este deținut în prezent.
În mai puțin de un an, Navalnîi a fost plasat de douăzeci de ori în diferite tipuri de celule de izolare, iar apropiații săi spun că starea sa de sănătate s-a deteriorat.
Pe 26 septembrie, Curtea de Apel a respins recursul lui Alexei Navalnîi împotriva condamnării sale la 19 ani de închisoare pentru „extremism”.
În luna august, un tribunal din Moscova l-a găsit pe Navalnîi vinovat de crearea unei comunități extremiste, de îndemn la extremism și de finanțarea acestuia, condamnându-l pe opozant la 19 ani de închisoare într-o colonie cu regim special. Aceasta presupune cel mai înalt grad de izolare: pe an, condamnatul are dreptul la doar două vizite scurte și una mai lungă, un pachet și un colet poștal.
### Vezi și... ### Controverse politice și morale la Washington stârnite de condamnarea lui Navalnîi în RusiaDupă ce sentința va intra în vigoare, Navalnîi urmează să fie trimis într-o colonie cu regim special - în Rusia există doar câteva de acest fel, unde sunt deținute persoanele condamnate la închisoare pe viață, precum și recidiviștii periculoși.
Navalnîi, care ispășește deja o condamnare pentru „fraudă”, a numit noua sentință drept o răzbunare politică pentru îndelungata sa luptă împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, și a elitelor politice corupte din Rusia. Navalnîi respinge toate acuzațiile care i se aduc , iar numeroase organizații pentru drepturile omului l-au recunoscut ca fiind un deținut politic.