Sistemul Smart Voting din Federația Rusă, creat de Alexei Navalnîi, promovează masiv candidații Partidului Comunist

Sistemul Smart Voting creat de politicianul rus de opoziție întemnițat Alexei Navalnîi susține masiv candidații Partidului Comunist, într-un efort de a bloca candidații partidului președintelui Vladimir Putin. „Votul inteligent”, o idee a lui Navalnîi din 2018, este o strategie online concepută să promoveze candidații care au cele mai mari șanse să-i învingă pe cei din Rusia Unită, partidul de guvernământ legat de Kremlin. Strategia nu promovează totuși în mod special nici un partid sau candidat de opoziție. Rușii votează la 17-19 septembrie pentru o nouă Duma de Stat, ca și pentru legislativele din 39 de regiuni și nouă guvernatori regionali.

Lista Smart Voting, publicată de asociații lui Navalnîi pe 15 septembrie, recomandă 137 de candidați ai Partidului Comunist, 48 de candidați din partidul O Rusie Dreaptă, 20 de liberali democrați și 10 din partidul liberal Yabloko. Câțiva candidați pentru alte partide sunt, de asemenea, recomandați. Puțini critici autentici ai Kremlinului vor avea voie să candideze la alegerile văzute ca o parte esențială a eforturilor președintelui Vladimir Putin de a-și consolida puterea în perspectiva următorului scrutin prezidențial, programat pentru 2024.

Echipa lui Navalnîi a implementat sistemul Smart Voting de două ori la alegerile regionale în ultimii doi ani – cu destul succes. În 2019, a ajutat candidații opoziției să câștige 20 de 45 de locuri în Duma orașului Moscova, în timp ce la alegerile regionale de anul trecut Rusia Unită și-a pierdut majoritatea în legislativele din orașele Novosibirsk, Tambov și Tomsk. În trecut, strategia a fost promovată mai ales prin e-mail și site-uri web. Anul acesta, echipa lui Navalnîi a lansat o aplicație mobilă. Navalny, cel mai cunoscut critic din Rusia al lui Putin, execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru fapte pe care le consideră inventate.