Opozantul rus Alexei Navalnîi spune că o comisie a sistemului penitenciar l-a trecut în categoria „extremiștilor și teroriștilor”

Alexei Navalnîi, în penitenciar.

Politicianul rus de opoziție, Alexei Navalnîi, spune că o Comisie a sistemului penitenciar rus l-a trecut în categoria „extremiștilor și teroriștilor”, dar l-a exclus din categoria deținuților cu tendință de evadare. Aflat în detenție din luna ianuarie, Navalnîi a făcut anunțul pe contul său din Instagram.

Opozantul salută schimbarea, spunând că este scutit de verificările zilnice ale gardienilor, despre care avocații săi au spus că reprezintă acțiuni de tortură. Desemnarea sa ca persoană care „împărtășește ideologia extremistă și teroristă” înseamnă că trebuie să poarte o panglică verde ca majoritatea „musulmanilor, naționaliștilor și huliganilor de fotbal” aflați în detenție, a scris Navalnîi.

În vârstă de 45 de ani, Navalnîi ispășește o pedeapsă de 2,5 ani de detenție pentru încălcarea controlului judiciar în cazul unei condamnări vechi considerate motivată politic. A fost arestat în ianuarie, la revenirea sa la Moscova de la un tratament de cinci luni în Germania, în urma otrăvirii cu o substanță despre care laboratoare europene au spus că este gaz neorotoxic Noviciok.