Rușii se îndreaptă spre Odesa | Cererea moldoveană de aderare la UE a fost semnată 

Corveta rusească Dmitri Rogacev, traversând Strâmtoarea Bosfor, în drum spre Marea Neagră, 16 februarie 2022

Știrile presei moldovene și temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore.

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Prima paginăp cu Iulian Ciocan

Știrile presei moldovene
  • Preşedinta Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, titrează Ziarul de Gardă. Astfel, R. Moldova și Georgia se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare. Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.
  • Canalele platformei nemoderate Telegram au devenit laboratoare de știri false pentru posturile media tradiționale controlate de forțele pro-Kremlin, citim în Anticorupţie.md. Iar noua componență a Consiliului Audiovizualului nu are o politică coerentă pentru a contracara activitatea nelicențiată a Sputnik Moldova pe teritoriul a trei state – Republica Moldova, Ucraina și România.
  • Ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, care întreprinde o vizită la Chișinău, a spus că întreaga delegație este impresionată de eforturile depuse de Moldova în gestionarea crizei generate de războiul din Ucraina, citim în Newsmaker.md. “Agresiunea Rusiei în Ucraina ne-a făcut să ne schimbăm planurile și să venim cât mai curând în Republica Moldova pentru a vă arăta sprijinul nostru. Suntem cu toții frapați, întreaga noastră delegație, de toate eforturile pe care le depune Republica Moldova în gestionarea acestei crize”, a spus Jean Yves Le Drian.
  • Un punct de frontieră din nordul țării, arareori aglomerat în trecut, devine tot mai solicitat în ultimele zile, scrie Moldova.org. La 20 de minute distanță de Otaci, punctul de trecere Unguri-Bronița a fost traversat în primele șase zile de război de aproape cinci mii de oameni din Ucraina. Ceea ce face deosebit satul în care se află punctul de trecere a frontierei este că primăria a fost transformată în centru pentru refugiați, biroul primarului e o bucătărie improvizată și satul e dispus să gătească cea mai bună mâncare, să îi cazeze pe refugiaţi, să îi susțină moral.
  • Haos la centrul de plasament al refugiaţilor din Ucraina - Moldexpo: rânduri imense, lipsă de locuri, mâncare caldă nu ajunge la toți, iar voluntarii abia mai fac față, scrie Jurnal.md. Hrana caldă se consumă imediat, iar dacă unele familii iau mai multe porții, altora nu le mai ajunge. O ladă de mere pusă pe masă s-a golit imediat. Și mai greu le este persoanelor de religie musulmană, care nu pot mânca nici din conservele aduse, majoritatea fiind din carne de porc.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, au fost invazia Rusiei în Ucraina şi semnarea cerereii de aderare a Republicii Moldova la UE. O postare cu multe vizualizări constată că avem de-a face cu un moment istoric, dar alta, la fel de popular, se întreabă ce urmează de acum încolo.
  • Şi pe Instagram cele mai vizualizate şi comentate postări sunt acelea cu referire la războiul ruso-ucrainean şi la semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la UE. O postare virală ne spune că Ministerul Educaţiei din Rusia a impus o lecţie deschisă despre “misiunea de eliberare din Ucraina şi pericolul NATO”. O altă postare cu impact constata ieri că 4 nave de debarcare mari însoţite de 3 nave purtătoare de rachete se îndreaptă spre Odesa.