„Vom vedea că busturile clasicilor literaturii române se vor pomeni sub peretele mega-hotelului de sticlă” (N. Negru/Ziarul Național)

Validarea lui Andrei Năstase și problemele ei (Pavel Postică/ava.md).

Nicolae Negru în ziarulnational.md se declară alarmat: buldozerele se apropie de cafeneaua „Guguță”. Decizia judecătorească prin care se permite construcția unui mega-hotel cu 13 etaje în locul acestei cafenele părăsite este culmea iresponsabilității şi a nesimțirii, scrie Negru în ziarulnational.md. El crede că o asemenea decizie sfidătoare, nerușinată compromite nu numai reforma justiției, nu numai autoritățile locale, dar și guvernarea în întregime, pe „coordonatorul executiv” în primul rând, de al cărui nume este legată compania care ar fi privatizat terenul și cafeneaua „Guguță”, vândute ulterior unei alte companii. Avem un fel de caz Andrei Brăguță din alt domeniu, la scară națională, mai apreciază autorul. „Deocamdată, nimeni nu se pune în mișcare să oprească buldozerele. Și ne vom declara surprinși când vom vedea că busturile clasicilor literaturii române se vor pomeni sub peretele mega-hotelului de sticlă”, constată el.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei cu Liliana Barbăroșie

Agora.md citează mai mulţi experţi care cred că decizia Curții de Apel prin care acțiunile lui Andrei Năstase din ziua alegerilor au fost calificate drept agitație electorală nu poate sta la baza nevalidării mandatului de primar, dar poate crea un precedent periculos. De această părere este bunăoară directorul de programe Promo-LEX, dar și șeful misiunii de observare a alegerilor, Pavel Postica. El crede că acțiunile lui Andrei Năstase pot fi calificate drept mobilizare a alegătorilor, și nu agitație electorală, iar prezența acestuia la mai multe secții de votare în ziua alegerilor - drept prezență nejustificată, și nu încălcarea Codului Electoral. „Sunt țări unde agitația electorală este permisă și în ziua alegerilor. Toată lumea a chemat alegătorii să iasă la vot, inclusiv eu, în calitate de conducător al misiunii de observare, inclusiv candidatul PSRM, Ion Ceban… având o astfel de decizie, poți să te aștepți la orice. O să mă tem să chem oamenii la vot, fiindcă pot să fiu acuzat că fac partizanat politic”, explică Pavel Postica.

Strategia procurorilor privind recuperarea miliardului nu ar fi decat un document politic care ar prezenta faptele distorsionat. La acveastă concluzie au ajuns expertii de la Centrul de Politici si Reforme, citaţi de tv8.md şi protv.md.

Analistii ONG-ului sustin ca autoritatile prezinta faptele distorsionat, pentru ca nu se refera doar la recuperarea miliardului furat din rezervele BNM, ci si la recuperarea activelor deturnate in perioada anilor 2007-2014, lucru care ar crea confuzie şi ar lăsa loc de speculatii. Mai mult, obiectivul de a recupera 10,7 miliarde de lei e modest, in conditiile in care strategia acopera tranzactiile din 2007 incoace. Sugestia expertilor este ca Moldova sa initieze o investigatie internationala in acest sens. Acestia nu mai inteleg de ce strategia Kroll nu se regaseste in documentul publicat de Procuratura Generala, pentru ca nu este clara o eventuala legatura.

Newsmaker.md publică un amplu articol despre declaraţiile lui Ilan Şor făcute în cadrul unui interviu la RTR – Moldova. Acesta şi-a descries cu lux de amănunte versiunea sa asupra furtului bancar din 2014, despre „landroman”, despre prietenia cu businessmanul Veaceslav Platon şi ex-premierul Vlad Filat. Şor a povestit cum „s-a opus” scoaterii banilor din bănci şi cum pentru un milionar fi putut obţine nepomenirea numelui său în raportul Kroll. Însă, se arată în articol, jurnalista care l-a intervievat nu l-a întrebat, prin urmare el nu a povestit de ce banii, extraşi din băncile moldovene şi expediaţi în conturile companiilor sale offshore au fost chestuiţi pentru odihnă pe Maldive, arendă de vile şi plata concertelor electorale al PDM.

Ava.md publică a patra parte a articolului semnat de politologul Vitali Andrievschi intitulat „Alegerile pentru Parlamentul Moldovei. Strategia partidelor”. În acest articol, consacrat blocului Sandu-Năstase (PAS condus de Maia Sandu – DA condus de Andrei Năstase), autorul susține că sarcina primordială a acestor formaţiuni e să inflameze electoratul protestatar şi să-l mobilizeze să iasă la vot. Andrievschi consideră că acest bloc are un mare avantaj în faţa PD şi PSRM, partide care mereu trebuie să muncească şi să inventeze ceva: ei nu trebuie să facă asta, munca lor e - protestul. Previziunile autorului sunt că, în circumscripţii, Sandu şi Năstase vor avea dificultăţi, dar nu pentru că ele ar fi fost croite nepotrivit, ci pentru că nepotrivite pentru provincie ar fi lozincile celor două formaţiuni. Multe vor depinde de prestaţia lui Năstase la prirmăria Chişinău, conchide Andrievschi.