Negociatorii americani și iranieni reiau discuțiile pentru salvarea acordului nuclear din 2015

Negociatorii șefi din partea Iranului și a Statelor Unite reiau la Viena discuțiile privind revitalizarea acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile mondiale.

Rob Malley, emisarul american, a declarat la 3 august că se îndreaptă spre Viena pentru a relua negocierile „cu așteptările rezervate”. Statele Unite reiau de bună credință, a adăugat el: „În scurt timp va fi clar dacă Iranul este pregătit pentru același lucru”.

Negociatorul șef al Iranului pe probleme nucleare, Ali Bagheri Kani, se îndreaptă și el spre Viena. Ministerul de Externe iranian a declarat presei de stat că discuțiile vor fi coordonate de Uniunea Europeană și că „ideile prezentate de diferite părți vor fi discutate”. Trimisul Rusiei la discuții, Mihail Ulianov, a scris, de asemenea, pe Twitter despre revenirea la negocieri. „Se pare că discuțiile de la #Viena privind restabilirea #JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) vor fi reluate în scurt timp”, a declarat Ulianov, adăugând că negociatorii ruși „sunt pregătiți pentru discuții constructive în vederea finalizării acordului”.

Coordonatorul principal al Uniunii Europene pentru negocierile americano-iraniene în vederea restabilirii JCPOA a declarat anterior că cele două părți erau aproape de un acord înainte ca discuțiile să fie întrerupte în martie.