Negocierile, care încearcă să pună capăt vărsării de sânge în Gaza și să-i elibereze pe cei 115 ostatici israelieni și străini, au fost puse la punct în timp ce Iranul părea pregătit să riposteze împotriva Israelului după asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie.
Având în vedere că navele de război, submarinele și avioanele de război americane sunt trimise în regiune pentru a apăra Israelul și a-i descuraja pe potențialii atacatori, Washingtonul speră că un acord de încetare a focului în Gaza poate dezamorsa riscul unui război regional, transmite Reuters.
Oficialii Hamas, care au acuzat Israelul de stagnarea negocierilor, nu s-au alăturat discuţiilor de joi, dar au anunțat că le vor urmări îndeaproape.
Mediatorii plănuiau să se consulte cu echipa de negociere a Hamas din Doha după întâlnire, a declarat un oficial pentru Reuters.
Delegația israeliană îi include pe: șeful spionajului David Barnea, șeful serviciului de securitate internă Ronen Bar și pe generalul Nitzan Alon, șef al comandamentului central al armatei israeliene.
Lor li se vor alătura directorul CIA, Bill Burns, și reprezentantul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, care au reprezentat Washingtonul la discuțiile convocate de prim-ministrul qatarez, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, cu șeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel.
- Te-ar putea interesa și: După SUA, Franța, Germania și Marea Britanie cer „dezescaladare” în Orientul Mijlociu
Israelul și Hamas s-au acuzat reciproc pentru eșecul negocierilor, dar niciuna dintre părți nu a exclus un acord.
Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor că negociatorii s-au concentrat pe reducerea decalajelor și punerea în aplicare a unui acord-cadru, despre care a spus că a fost „în general acceptat” de ambele părți.
„Obstacolele rămase pot fi depășite și trebuie să încheiem acest proces”, a spus Kirby. „Astăzi este un început promițător”.
În preajma discuțiilor de joi, Hamas a declarat mediatorilor că, dacă Israelul ar face o propunere „serioasă”, în conformitate cu propunerile anterioare ale Hamas, grupul ar continua să se angajeze în negocieri.
Între timp, un atac sângeros comis de colonişti evrei joi, în Cisiordania, provoacă condamnări generale, inclusiv din partea unor lideri israelieni, relatează AFP.
Atacul unui grup de coloniştri israelieni din satul Jit - soldat cu un mort şi un rănit grav joi - a fost condamnat de către Statele Unite şi de numeroşi lideri israelieni.
„Am condamnat ferm pogromul din această seară din Samaria”, a scris joi preşedintele israelian Isaac Herzog într-un mesaj pe X, folosind numele provinciei biblice corespunzător nordului Cisiordaniei.
Casa Albă a denunțat atacul ca „inacceptabil”.
Potrivit armatei israeliene, zeci de civili israelieni au luat cu asalt joi în jurul orei locale 20:00 satul Jit, situat între Nabluz şi Qalqilya, au incendiat clădiri şi vehicule şi au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov.
Militari şi grăniceri „au evacuat civilii israelieni din oraş” şi l-au predat pe unul dintre ei poliției, a declarat AFP un purtător de cuvânt militar.
Potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, un bărbat a fost ucis „de gloanțele coloniștilor”, iar altul a fost rănit cu un glonț în piept.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu „ia în serios revoltele care au avut loc în această (joi) seara în satul Jit”, a anunţat într-un comunicat biroul acestuia, dând asigurări că „cei care se fac vinovaţi de orice act criminal vor fi arestaţi şi urmăriţi în justiţie”.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te