Negocieri privind revenirea SUA in acordul nuclear cu Iranul

Iran, Arak: instalații de îmbogățire a plutoniului, inspectate virtual de experți internaționali, decembrie 2019.

La Viena încep discuțiile între semnatarii acordului nuclear international referitor la Iran cu privire la condițiile în care Statele Unite ar putea reveni în acest acord, din care s-au retras unilateral în 2018.

Luni, la Washington, Departamentul de stat a reafirmat că Statele Unite sunt dispuse să revizuiască sancţiunile reimpuse Iranului dacă Teheranul respectă cu stricteţe acordul nuclear din 2015.

La discuțiile de la Viena, inițiate de UE, participă Iranul și restul țărilor semnatare: Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania. Este prezent și un trimis al administrației Biden.

Luni, la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat declara:Cu siguranţă nu vom face gesturi sau concesii unilaterale pentru a convinge Iranul". Ned Price a adăugat că „formularea iniţială este cea care este încă în vigoare astăzi - ridicarea limitată a sancţiunilor nucleare în schimbul unor limitări permanente şi verificabile ale programului nuclear al Iranului", a reamintit el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Sai Khatibzadeh, a precizat că în niciun caz nu va fi vorba de "negocieri".