Negocierile de aderare la Uniunea Europeană – prioritatea politicii externe moldovene în 2025

Maia Sandu, asistată de ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a avut o videoconferință cu ambasadorii R. Moldova, la care a trasat principalele obiective ale politicii externe a țării pentru anul viitor, 21 decembrie 2024.

Președinta Maia Sandu a stabilit principalele obiective ale politicii externe pentru 2025. Printre acestea sunt: progresul în negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE), accesarea ajutorului de 1,8 miliarde de euro promis de Bruxelles și semnarea mai multor acorduri bilaterale.

„Aderarea la Uniunea Europeană este prioritatea primordială a politicii externe. Progresul în negocierile de aderare este esențial pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus șefa statului la videoconferința cu ambasadorii Republicii Moldova și ministrul de Externe, Mihai Popșoi, din 21 decembrie.

Președinta vrea de la diplomații moldoveni „rezultate imediate” în parcursul european al R. Moldova, în special prin eliminarea permanentă a cotelor pentru exporturile agricole în UE, aderarea la Zona unică de plăți în euro (SEPA) și reducerea tarifelor la roaming, se arată într-un comunicat al Președinției.

Chișinăul vrea mai multe investiții europene

Un alt obiectiv major al politicii externe de la Chișinău va fi în 2025 „accelerarea debursării” celor 1,8 miliarde de euro promise Chișinăului de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind modificarea Constituției în vederea aderării la UE din 20 octombrie.

La o conferință comună cu Sandu, Von der Leyen a spus că suma va fi investită de UE în R. Moldova pe parcursul a trei ani, în „domenii care vor genera creșteri economice și servicii publice”, precum repararea școlilor, construirea a două noi spitale la Bălți și Cahul, construirea drumurilor și podurilor care să interconecteze Moldova cu vecinii săi, dar și dezvoltarea rețelei energetice.

Totodată, șefa statului a cerut diplomaților să consolideze cooperarea cu partenerii europeni și internaționali pentru a crește capacitatea R. Moldova de apărare și gestionare a provocărilor de tip hibrid, inclusiv cele din domeniul energetic și să asigure participarea Moldovei în misiuni de menținere a păcii.

Alte obiective ale diplomației moldovene vor fi atragerea investițiilor strategice în sectoare de producere, agricultură modernă, energie verde și tehnologiile informaționale.

La un briefing de presă din 10 octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat la Chișinău „planul de creștere economică pentru R. Moldova” prin care UE vrea să investească în Moldova 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani.

Diplomații vor negocia acorduri sociale și de recunoaștere a permiselor de conducere

Sandu mai vrea de la diplomații de la Chișinău să semneze acordurile de protecție socială cu Franța, Canada, Israel și Elveția. Anterior, Moldova a semnat acorduri similare cu Italia, Spania și Letonia.

Printre obiective se numără și accelerarea negocierilor cu România, Italia, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite pentru semnarea acordurilor de recunoaștere a permiselor de conducere. În 2024, Moldova a semnat acorduri similare cu Spania, Israel, Franța și Grecia.

Pe lângă acestea, Chișinăul vrea anul viitor să-și extindă rețeaua consulară prin deschiderea unei ambasade la Astana și a două consulate în Statele Unite ale Americii, la Chicago și Sacramento, statul California.

Autoritățile Statelor Unite ale Americii deja au acceptat deschiderea celor două misiuni ale Chișinăului. Acordul pentru deschiderea consulatelor a fost obținut în timpul vizitei în SUA a ministrului afacerilor externe Mihai Popșoi, care a fost însoțit de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în perioada 2–9 decembrie.

În timpul vizitei în SUA, la început de decembrie, ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi (dreapta), a avut o întâlnire cu subsecretarul de Stat pentru Afaceri Politice, John Bass, la care a discutat despre deschiderea unui consulat la Chicago.

Politica externă - aria cu cele mai largi împuterniciri ale președintelui moldovean

Potrivit legislației moldovene, președintele are cele mai largi atribuții în domeniul politicii externe. Șeful statului are dreptul de a duce tratative și negocieri, de a încheia tratate internaționale în numele Republicii Moldova și a le prezenta spre ratificare Parlamentului.

La propunerea Guvernului, președintele acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai R. Moldova și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Atunci când ambasadorii altor țări sosesc la Chișinău, aceștia își prezintă scrisorile de acreditare președintelui R. Moldova.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te