O întrebare veche cât războaiele de agresiune este legată de responsabilitatea populației agresorilor pe ansamblu, în afara de cea a liderilor, în cazul de față a rușilor în general.
Your browser doesn’t support HTML5
Cei care au încercat să țină legătura cu ruși încă aflați în Rusia, de când războiul a început știu că există o segmentare a populației, procentele fiind însă complicat de estimat.
Pe o parte sunt cei care fără ezitare îl sprijină pe Putin, de obicei militant și agresiv, neacceptând nici o formă de contestare. Apoi vin cei care nu doresc să abordeze subiectul, fără îndoială de teama legilor și practicilor draconice ale regimului. Și o altă categorie este cea a oponenților regimului, care nu se sfiesc să o facă deschis, expunându-se riscurilor. Firește că există nuanțe la fiecare dintre categorii și poate și alte categorii distincte. Cei care au trăit în anii vreunei dictaturi știu că doar tu însuți și uneori nici măcar tu stii adevărul despre ceea ce crezi și simți și după ani de zile, filtrele personale de „protecție” ajung să fie adânci și greu penetrabile.
### Vezi și... ### Egils Levits: comportamentul armatei ruse în Ucraina echivalează cu un genocidSondajele de opinie care arată în Rusia sprijin în creștere și majoritar pentru acțiunile lui Putin sunt discutabile, dar pe de altă parte, unitatea în jurul liderului este un reflex des întâlnit, iar anii de „spălare pe creier” de către propaganda regimului au produs efect care se simte acum. În Bloomberg, Leonid Bershidsky scrie că rușii știu ce se întâmplă, află pe canale de informații neoficiale sau de la alte persoane – chiar dacă sunt prudenți și temători să recunoască.
Autorul arată că la fel cum s-a întâmplat cu Germania, rușii vor fi întrebați la un moment dat ce și când au știut despre crimele comise în numele lor. Bershidsky adaugă că, în ciuda eforturilor regimului Putin de a reduce masiv accesul la informații, populația are acces la aplicații de Internet și sisteme de a evita restricțiile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a spus că folosește VPN pentru a accesa surse alternative de informații. Și chiar și cei care nu sun familiarizați cu tehnogiile au în jurul lor persoane care transmit informație. Iar generația mai în vârstă are și experiența de a evita securitatea și o doză de scepticism cu privire la propaganda regimului. Autorul spune că germanii obișnuiți au știut în mare parte ce făcea regimul, dar au preferat – așa cum pare să se întâmple și acum – să se facă că nu știu sau să rămână pasivi. În Desk, Alexander Podrabinek scrie că ”omul de pe stradă” din Rusia are doar o idee vagă în legătură cu propria vinovăție în ce se întâmplă în Ucraina și încearcă să facă această idee complet uitată, pentru că responsabilizarea ar antrena acțiune.
### Vezi și... ### Războiul din spatele războiului: sondaje de opinie, propagandă, manipulareMajoritatea populației se retrage pe un teren de indiferență morală și nevinovăție. Articolul continuă ”Oameni care nu sunt obișnuiți cu libertatea sau care nu au cunoscut-o vreodată, își pierd sentimentul de responsabilitate. Asta este normal pentru că atunci când o persoană nu ia decizii politice, nu se simte răspunzătoare pentru consecințe”. Podrabinek adaugă însă că rușii sunt oameni înainte de a fi ruși și că din această perspectivă au multe întrebări pe care ar trebui să și le pună.
### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia cere depunerea armelor la Mariupol, ucrainenii nu cedează