Netanyahu a desființat cabinetul de război tocmai când extrema dreaptă voia să i se alăture

Premierul israelian Netanyahu vorbind la 8 iunie la un spital despre eliberarea a patru ostatici ținuți de Hamas în Gaza, cea mai mare operațiune de acest fel reușită de armată după atacul din 7 octombrie.

Presa israeliană a relatat că premierul israelian Benjamin Netanyahu a desființat în noaptea de duminică spre luni cabinetul de război, un forum în format redus creat la 10 octombrie pentru a coordona campaniile împotriva milițiilor Hamas și Hezbollah.

Unul din cei trei membri ai cabinetului, șeful partidului Unității Naționale, Benny Gantz, a părăsit coaliția săptămâna trecută, luându-l cu sine și pe Gadi Eisenkot, unul din cei trei observatori ai cabinetului de război.

Times of Israel scrie că desființarea era anticipată, întrucât ministrul Securității, politicianul de extremă-dreapta Itamar Ben Gvir, făcuse eforturi să fie primit în cabinet.

Aceeași sursă informează că este de așteptat ca Netanyahu să ia deciziile importante referitoare la război la întruniri mici, ad hoc, fără participarea lui Ben Gvir, cerând apoi acordul cabinetului de securitate, o structură mai largă care rămâne în picioare.

Între timp, din Gaza s-a relatat că ziua de luni a adus un calm relativ, chiar dacă s-au putut auzi explozii sporadice, la o zi după ce musulmanii au marcat o mare sărbătoare musulmană.

Israelul a anunțat că declară în sudul Gazei, în preajma celor două puncte de trecere a frontierei cu Egiptul, o pauză umanitară în ostilități, în fiecare zi de la opt dimineață la șapte seara, până la o dată care încă nu a fost stabilită.

Anunțul a fost salutat de Națiunile Unite.

Un oficial israelian din domeniul securității a declarat pentru Agenția France Presse sub condiția anonimatului că impunerea pauzei umanitare nu semnalează vreo schimbare în tacticile armatei, iar luptele „vor continua conform planului”.

Într-un mesaj difuzat duminică seară, președintele SUA, Joe Biden, a făcut apel la implementarea planului de pace pe care l-a schițat luna trecută, spunând că este „cea mai bună cale spre încheierea violenței în Gaza” și de ajutorare a civililor care suferă „ororile războiului dintre Hamas și Israel”. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te