Așteptat să țină un discurs în fața membrilor Congresului SUA, Netanyahu a transmis luni, 22 iulie, la o întâlnire cu familiile ostaticilor, că un acord ce ar duce la eliberarea lor este tot mai aproape, grație „presiunii militare puternice” pe care Israelul o pune asupra Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și Israel, scrie AP.
Discuțiile pentru un astfel de armistițiu au loc de mai multe săptămâni, fiind mediate de SUA și alte state din regiune, precum Egipt și Qatar, cu scopul de a pune capăt celor peste nouă luni de război și de a elibera cei circa 120 de ostatici despre care se crede că ar mai fi deținuți de militanții Hamas după atacul din 7 octombrie. Se presupune că circa o treime din cei 251 de oameni răpiți atunci ar fi murit. Chiar luni, armata israeliană a anunțat că alți doi ostatici au murit în captivitate.
Familiile ostaticilor au cerut ca Netanyahu să încheie un acord înainte de a pleca la Washington, unde se va adresa Congresului și este de așteptat să se întâlnească cu președintele Joe Biden. Premierul israelian a insistat în repetate rânduri că singura soluție pentru eliberarea ostaticilor este „distrugerea totală” a grupării Hamas, pe cale militară.
Prezența lui Netanyahu la Washington trezește îngrijorări
Unii politicieni americani s-au arătat îngrijorați de vizita prim-ministrului israelian la Washington, în special din cauza tendinței acestuia de a se amesteca în politica internă americană. AP face referire la cazul din 2015, când la fel, într-un discurs în fața membrilor Congresului, Netanyahu a criticat dur administrația democrată de atunci a președintelui Barack Obama pentru intenția de a semna un acord cu Iranul referitor la programul nuclear iranian.
Netanyahu urmează să se întâlnească joi, 25 iulie, cu președintele american, Joe Biden. Cei doi ar urma să discute despre posibilul armistițiu între Israel și gruparea Hamas, care continuă să se afle în faza de negocieri.
O întâlnire separată premierul israelian o va avea cu vicepreședinta Kamala Harris. Presa americană scrie că o întrevedere cu candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, s-ar afla de asemenea pe agenda vizitei.
Vizita din această săptămână la Washington este prima deplasare în străinătate a lui Netanyahu de la izbucnirea războiului din 7 octombrie. Este, de asemenea, prima de când Curtea Penală Internațională (CPI) a declarat că solicită arestarea sa pentru ceea ce a declarat a fi posibile crime de război în ofensiva Israelului în Gaza. Israelul neagă acuzațiile, iar Statele Unite nu recunosc această instanță.
China anunță că a mediat o înțelegere între 14 facțiuni palestiniene
Mai multe facțiuni palestiniene, inclusiv rivalii Fatah și Hamas au semnat la Beijing un acord de „încetare a divizării și consolidare a unității palestiniene”, a anunțat diplomația chineză, potrivit CNN, care citează televiziunea de stat chineză.
Acordul a fost criticat dur de șeful diplomației israeliene, Israel Katz.
„Hamas și Fatah au semnat un acord în China pentru controlul comun în Gaza după război. În loc să respingă terorismul, Mahmud Abbas îi îmbrățișează pe criminalii și violatorii din Hamas, dezvăluindu-și adevărata față”, a scris ministrul israelian al afacerilor externe, Israel Katz, pe rețeaua socială X.
Acordul este un rezultat al discuțiilor de „reconciliere” găzduite de China, care au inclus 14 facțiuni palestiniene, începând cu duminică, 21 iulie, potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe. Înțelegerea vine în timp ce Israelul poartă un război împotriva grupului militant Hamas în Gaza, iar Beijingul se prezintă ca un potențial mediator în acest conflict.
Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a spus că acordul a fost „dedicat marii reconcilieri și unități a tuturor celor 14 facțiuni”.
„Rezultatul principal este că OEP (Organizația pentru Eliberarea Palestinei) este singurul reprezentant legitim al întregului popor palestinian”, a declarat Wang, adăugând că „s-a ajuns la un acord cu privire la guvernanța de după războiul din Gaza și la instituirea unui guvern provizoriu de reconciliere națională”.
Nu a fost imediat clar dacă declarația lui Wang include și rolul Hamas în această înțelegere, care nu este parte din OEP.
Discuțiile au avut loc în contextul în care viitoarea guvernare a teritoriilor palestiniene rămâne sub semnul întrebării, ca urmare a declarațiilor repetate ale Israelului că va eradica Hamas, ca răspuns la atacul terorist comis de grup la 7 octombrie pe teritoriul său.
Pe de altă parte, agențiile de presă amintesc că asemenea acorduri între diferitele grupări palestiniene au mai existat în trecut, dar nu au fost de durată.
Spre deosebire de alte state, China nu a condamnat explicit Hamas pentru atacul său din 7 octombrie asupra Israelului.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te