Numărul paginilor de internet care răspândesc dezinformarea ruso-ucraineană a crescut de peste două ori de la lansarea invaziei neprovocate a Rusiei la sfârșitul lunii februarie, susține un grup cu sediul la New York care evaluează gradul de încredere în mass-media.
NewsGuard a declarat la 9 august că experții săi au identificat 250 de site-uri web care publică dezinformări legate de cele două state combatante, față de 116 în martie.
### Vezi și... ### Raport Microsoft: Hackerii din Rusia atacă țările aliate cu UcrainaOrganizația precizează că platformele digitale precum Google, Twitter, Facebook și TikTok au impus „măsuri temporare în unele țări împotriva unor cunoscute canale de propagandă rusești, precum RT și Sputnik News, după ce Comisia Europeană a interzis distribuția sau sprijinul publicitar pentru aceste site-uri de propagandă finanțate și operate de Kremlin". „Cu toate acestea numărul mare de alte site-uri identificate de NewsGuard continuă să răspândească mituri în mod liber pe internet.”
Organizația inventariază 54 de „mituri” principale răspândite de aceste site-uri despre conflictul vechi de cinci luni sau despre rădăcinile sale în opt ani de lupte între Ucraina și separatiștii susținuți de Rusia. Printre acestea se numără „afirmațiile conform cărora SUA operează laboratoare în Ucraina pentru a dezvolta arme biologice; că trupele rusești nu au fost responsabile pentru masacrul civililor din București din martie; și că rușii nu au atacat gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei”,a precizat grupul.
### Vezi și... ### RT: interzis în Uniunea Europeană, concernul rus ar putea reporni din SerbiaMulte dintre site-uri evită să dezvăluie proprietatea sau controlul, dar pretind - fără dovezi - că sunt grupuri de reflecție independente sau alte organizații fără scop lucrativ.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a descris recent dezinformarea ca fiind "o problemă tot mai mare în UE și chiar trebuie să luăm măsuri mai ferme".
NewsGuard a lansat un centru de urmărire a dezinformării Rusia-Ucraina în martie, la câteva zile după ce zeci de mii de soldați ruși au trecut granița cu Ucraina.