NEXTA Live: Ziar-clonă din regiunea transnistreană instigă la violență și face propagandă pro-Kremlin

Canalul de Telegram NEXTA Live a publicat pe 30 aprilie fotografia unui ziar din regiunea transnistreană, prin care se face apel către președintele rus Vladimir Putin, informează NewsMaker.md.

Informația referitoare la existența acestei ediții a ziarului nu poate fi confirmată independent.

Ziarul din fotografia publicată de NEXTA Live este datat 2 mai 2022, iar pe prima pagină se vorbește despre „atentate, soldate cu morți și răniți”, comise în stânga Nistrului.

Ziarul „Pridnestrovie” există, dar Alexandr Karasev, redactor-șef al publicației, a calificat informația publicată drept un fals. El a spus că ediția respectivă nu poate exista, întrucât ultima apariție înaintea sărbătorilor a fost cea de pe 30 aprilie. Următorul număr va apărea pe 5 mai.

### Vezi și... ### Studiu NewsGuard | Cât de extins este războiul ruso-ucrainean al dezinformării?

Canalul belarus NEXTA Live relatează activ despre războiul din Ucraina și, mai nou, despre situația din regiunea transnistreană. Pe prima pagină a ziarului, „Pridnestrovie. Ediție specială” regăsim slogane ca „Victoria va fi de partea noastră!”, „Puterea noastră este în unitatea cu Rusia”, „Nu ne vom lăsa nici înfrânți, nici intimidați” iar într-un articol se vorbește chiar despre „atentate sângeroase” care s-ar fi produs în regiunea transnistreană în timpul sărbătorilor din luna mai” și despre „zeci de persoane ucise, printre care copii, bătrâni și femei”. De asemenea, Chișinăul este acuzat că ar fi „marioneta României” și că ar servi intereselor NATO.

Regiunea transnistreană este considerată o zonă vulnerabilă și instabilă după ce un general rus ar fi afirmat că obiectivul armatei ruse este să facă joncțiunea dintre estul și sudul Ucrainei cu Transnistria, iar la începutul săptămânii trecute sediul așa-zisului minister al Securității din regiune a fost atacat cu rachete, două antene radio au fost distruse și peste graniță de Cobasna, unde se află un uriaș arsenal control de armata rusă, s-au auzit mai multe împușcături.

### Vezi și... ### Tensiuni în Transnistria

Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, avertiza zilele trecute, într-un interviu televizat, că este posibil ca R. Moldova să fie ținta unor atacuri hibride (răspândire de știri false, dezinformări etc.) dirijate și concertate.

### Vezi și... ### Persoana care a trimis convocări false la Centrele Militare a fost identificată

Mircea Geoană a subliniat faptul că NATO rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată, iar Kievul trebuie să fie sprijinit nu doar pentru a-și limita pierderile, ci pentru a câștiga acest război.

Și autoritățile ucrainene sunt alarmate de acest ziar-clonă. Pe pagina de internet a Agenției de informații a ministerului apărării se face sinteza informației de pe NEXTA. Textul central al presupusului ziar, se spune, este „Apelul oficial al locuitorilor din Transnistria către Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”. Acest apel cere „implicarea forțelor armate ale regiunii transnistrene în acțiunile armatei ruse”. În acest scop, în Rusia ar putea înființa „puncte de mobilizare” pentru recrutarea voluntarilor care să lupte în armata transnistreană.

Cetăţenii străini sunt îndemnaţi să se alăture forţelor armate ale Transnistriei. În special, pe teritoriul Federației Ruse: „Pe lângă Federația Rusă, sunt organizate puncte de mobilizare în Republica Populară Chineză, Republica Populară Democrată Belarus, Abhazia și Republica Autonomă Kazahstan. În plus, cetățenii altor țări se pot alătura armatei noastre. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să vină în țările în care există astfel de puncte de mobilizare”.

„Prin astfel de acțiuni,” avertizează serviciul de informații ucrainean, conducerea rusă poate pregăti un nou front pentru agresiunea împotriva Ucrainei și o bază pentru ocuparea „oficială” a unei părți din teritoriul Moldovei independente.