Neîncrederea în autorități și teama de coronavirus vinovate de absenteism la Hâncești

Alegeri la Hâncești, 15 martie 2020

Peste 61,5 de mii de alegători din circumscripția uninominală nr. 38 din Hâncești sunt așteptați duminică la urne pentru alegerea unui deputat.

Motivul pentru care alegătorii nu votează într-un număr mai mare la acest scrutin este coronavirusul, dar și lipsa de încredere în autorități, mai exact temerea că votul lor nu va ajunge acolo unde trebuie. Asta ne-au spus mai mulți localnici din Hâncești.

Your browser doesn’t support HTML5

Neîncrederea în autorități și teama de coronavirus vinovate de absenteism la Hâncești



Unii oameni cu care am discutat în stradă cred că este problema legată de încrederea între autorități, cetățean și stat. La cele trei secții de votare unde am ajuns, am discutat cu votanți care spuneau că nu-și cunosc candidații și că pe ultima sută de metri au decis să participe la scrutin.

### Vezi și... ### Candidatul Partidului Șor a condamnat excluderea sa din cursa dinaintea scrutinului de la Hâncești


Sunt și din cei care recunosc că ar fi vrut să-i dea votul reprezentantului Partidului „Șor” și regretă că acesta a fost exclus din cursa electorală. O bătrânică mi-a spus că în semn de protest a pus semnul crucii pe buletinul de vot. Am auzit și păreri, mai degrabă suspiciuni de fraudare a acestor alegeri din circumscripția nr. 38 Hâncești.


În secțiile de votare unde am ajuns se pare că au fost luate măsuri sporite de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu COVID-19. Funcționarii electorali au la dispoziție dezinfectante, măști de protecție, mănuși. În satul Fundul Galbenei, dar și în orașul Hâncești fiecare alegător era rugat să folosească dezinfectantul. Comisia Electorală Centrală promitea să intervină pentru a asigura un flux controlat de alegători, pentru a evita îmbulzeala și aflarea în aceeași încăpere a unui număr mai mare de 50 de persoane, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, dar în secțiile de votare pot fi văzute nu mai mult de 10-15 persoane; vorbeam despre o prezență redusă la vot.


La acest scrutin parlamentar nou din Hâncești urma să aibă loc și un exit-poll, însă a fost anulat din cauza coronavirusului. Precizăm că alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38 Hâncești se desfășoară în baza sistemului electoral majoritar, într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales candidatul care acumulează cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Pentru validarea scrutinului nu este prevăzut un prag minim al ratei de participare a alegătorilor, în cursă au rămas cinci candidați, secțiile de votare vor fi închise la ora 21.00.

Alegeri în Hâncești pe vremuri de epidemie